Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Island.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Island."— Transkript prezentace:

1 Island

2 Islandská republika je ostrovním státem v Atlantském oceánu.
Hlavním zdrojem financí místního obyvatelstva je lov ryb. Jediným velkým centrem je hlavní město Reykjavík na jižní straně ostrova.

3 Krajinu zdobí několik desítek vulkánů s dominantní výškou, které tvoří zdaleka viditelné kužely. Nejznámější je sopka Hekla (1491 m). Patří k nejaktivnějším na světě. Má zhruba tvar loďky obrácené dnem vzhůru, na jejímž dně se prolamují jednotlivé krátery o hloubce až 100 m. Sopka Hekla

4 Se sopečnou činností úzce souvisí termální prameny a gejzíry.
Typickým doprovodným znakem vulkanické činnosti je i přítomnost bahenních sopek. Nejznámější výskytu těchto úkazů je Námaskard u jezera Mývatn. Od místního, tzv. Velkého gejzíru (Stóri gejzír) pochází ono mezinárodně užívané slovo. V současnosti je však tento otec gejzírů, jenž chrlil vodu až do výše 70 m, nečinný a hlavní atrakcí oblasti je jeho menší obdoba Strokkur, pravidelně chrlící vodu až do výše 20 m.

5 Povrch Islandu je hornatý, ve středu území se nachází ledovec
Povrch Islandu je hornatý, ve středu území se nachází ledovec. Ostrov Island se nachází na Středoatlantském hřbetu, kde vzniká zemská kůra. Díky této skutečnosti se ostrov pozvolna rozděluje na dvě části. Podnebí je studené oceánské, Severoatlantský proud zmírňuje klimatické podmínky na 65° severní šířky. Obyvatelstvo je národnostně jednotné, obyvatelé mluví islandštinou. Island je parlamentní republikou, měnou je islandská koruna. Většina obyvatel žije na jihu ostrova, hlavním oborem jejich činnosti je rybaření. Hospodářství Islandu je zaměřeno na lov a zpracování ryb, ve vnitrozemí chov ovcí. Dalším odvětvím je výroba hliníku a cementu. Zemědělství se zaměřuje na pěstování brambor, chováním dojnic a ovcí. Ovčí vlnu také vyvážejí. Energii získávají z geotermálních pramenů. Doprava především lodí, po ostrově terénními auty.

6 Hlavní město: Reykjavík Rozloha: km² (107. na světě) Nejvyšší bod: Hvannadalshnjúkur (2 109,6 m n. m.) Časové pásmo: +0 obyvatelstvo Počet obyvatel: (172. na světě, 2007) Hustota zalidnění: 3,07 ob./ km² (189. na světě) Jazyk: islandština Národnostní složení: islandské Náboženství: protestantské státní útvar Státní zřízení: republika Vznik: 1. prosince 1918 (nezávislostí na Dánsku.) Prezident: Ólafur Ragnar Grímsson Měna: Islandská koruna (ISK) HDP/obyv. (PPP): USD (4. na světě, 2007)


Stáhnout ppt "Island."

Podobné prezentace


Reklamy Google