Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Island Marie Vůjtková 18. 12. 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Island Marie Vůjtková 18. 12. 2011."— Transkript prezentace:

1 Island Marie Vůjtková

2 Základní údaje Island je stát v severní části Atlantského oceánu.
Na Islandu žije obyvatel, z toho obyvatel žije v hlavním městě Reykjavíku. Úředním jazykem je islandština. Oficiální měnou je islandská koruna. Národní hymna se nazývá Ó Guð vors lands (Ó Bože naší země).

3 Dějiny Islandu Prvními obyvateli Islandu byli pravděpodobně Norové a Keltové (9. – 10. století). Kolem roku 930 byl založen Althing – nejstarší evropský parlament. V roce 1874 byla dosažena autonomie Islandu.

4 Politická situace Island je parlamentní republikou.
V čele státu stojí prezident Ólafur Ragnar Grímsson. V současnosti má země status kandidátské země Evropské Unie.

5 Náboženství

6 Ekonomika Oficiální měnou je islandská koruna.
Island je podle ukazatele HDP na obyvatele 11. na světě. V roce 2007 se stal státem s nejvyšší HDI na světě. V roce 2008 prošla země finanční krizí. Prioritou ekonomiky je rybolov a na něj navázaný zpracovatelský průmysl. Zajímavost: Cena niklu a mědi v mincích s nominální hodnotou 1 a 5 korun je vyšší než jejich peněžní hodnota…

7 Geografie Island je se svou rozlohou km2 druhým největším ostrovem Evropy. Leží v zóně styku dvou litosférických desek – severoamerické a evropské. V roce 1964 vznikl díky vulkanické činnosti ostrov Surtsey.

8 Podnebí na Islandu Díky Golfskému proudu má Island mírné klima.
Letní teploty dosahují 15 a více stupňů, zimní se pohybují průměrně od 2°C do -1°C. Zhruba 8 % rozlohy Islandu zaujímá Vatnajökull – největší ledovcová obast ostrova. červen červenec srpen září 6,7°C – 11,7°C 8,3°C – 13,3°C 7,9°C – 13°C 5°C – 10,1°C Průměrná teplota na Islandu v letních měsících

9 Vulkanická činnost Důkazem velké vulkanické činnosti Islandu je přítomnost bahenních sopek, termálních pramenů a gejzírů. V roce 2010 došlo k výbuchu vulkánu v oblasti Eyjafjallajökull. V současné době se začíná probouzet k aktivitě sopka Katla, po jejíž poslední erupci klesla průměrná teplota v Evropě o 2°C.

10 Turistické zajímavosti
Termální lázně Modrá laguna. Gejzír Strokkur. Vodopády Gullfoss, Detifoss a Hengifoss. Ledovcová laguna Jökulsárlón. Jezero Mývatn.

11 Zdroje www.island-info.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Island


Stáhnout ppt "Island Marie Vůjtková 18. 12. 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google