Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G1 - 19 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G1 - 19 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G1 - 19 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Hydroxidy Jsou dvouprvkové sloučeniny xydroxidové skupiny s jinými prvky. Jejich název je dvouslovný. Na prvním místě je podstatné jméno hydroxid s oxidačním číslem (nábojem) –I, tedy: Hydroxid … OH -I

3 Druhý prvek vytváří přídavné jméno, jehož koncovka je dána oxidačním číslem (nábojem) daného prvku: +I … -ný +II …-natý +III …-itý +IV …-ičitý +V …-ečný, -ičný +VI …-ový +VII …-istý +VIII …-ičelý

4 Např. hydroxid vápenatý Ca(OH) 2 Na 1.místo se vždy píše prvek s menší elektronegativitou(ox.č.+), na 2.místo částice s větší elektronegativitou (ox.č.-). Tedy … Ca OH Doplníme ox. čísla: Tedy … Ca +II (OH) -I Použijeme křížové pravidlo: Tedy … Ca +II OH -I … vznikne Ca(OH) 2 Molekula Ca(OH) 2 je tvořena jedním atomem Ca a dvěma skupinami OH. Celkově musí být elektroneutrální, tj. 1.(+II) + 2.(-I) = 0.

5 Příklady halogenidů: +I … hydroxid draselný … K +I OH -I … KOH +II …hydroxid vápenatý … Ca +II OH -I … Ca(OH) 2 +III …hydroxid hlinitý … Al +III OH -I … Al(OH) 3 +IV …hydroxid manganičitý … Mn +IV OH -I … Mn(OH) 4

6 Odvoď název Cr(OH) 3 Postupujeme obráceným způsobem: Použijeme křížové pravidlo: Cr(OH) 3 tedy … Cr +III (OH) -I Na základě ox. čísla doplníme koncovku: Tedy hydroxid chromitý.

7 METODIKA: TENTO MATERIÁL BYL VYTVOŘEN JAKO UČEBNÍ DOKUMENT PROJEKTU INOVACE VÝUKY V RÁMCI OP VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. TÉMA: NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ A HYDROXIDŮ PŘEDMĚT:CHEMIE ROČNÍK:8. AUTOR:MGR. ALEŠ MRÁZEK DATUM:12.3.2013 NÁPLNÍ TOHOTO VÝUKOVÉHO MATERIÁLU JE TÉMA NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ A HYDROXIDŮ. MÁ NĚKOLIK ČÁSTÍ: PREZENTACE NA DANÉ TÉMA V POWER POINTU. LZE POUŽÍT JAKO VYSVĚTLENÍ TOHOTO TÉMATU A PRO ZÁPIS POZNÁMEK DO SEŠITŮ. PŘÍKLADY NA DANÉ TÉMA V SMART NOTEBOOKU NA PROCVIČENÍ A ZOPAKOVÁNÍ. LZE POUŽÍT I JAKO OTÁZKY PRO ZKOUŠENÍ U TABULE. JE UVEDENO I SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ. ČASOVÁ DOTACE: DLE POUŽITÍ AŽ 45 MIN. ZDROJ: UČEBNICE CHEMIE 8 – ŠKODA J., DOULÍK P. – NAKLADATELSTVÍ FRAUS 2006


Stáhnout ppt "Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G1 - 19 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google