Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha, 23.11.2009.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha, 23.11.2009."— Transkript prezentace:

1 Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha, 23.11.2009

2 Plán prezentace Vnější prostředí Veřejné finance Současný vývoj ekonomiky Prognóza růstu HDP a trhu práce Inflace a její výhled Výhled úrokových sazeb a měnového kurzu Shrnutí a otázky k diskusi

3 Propad světové ekonomiky se začal zmírňovat Vývoj světové ekonomiky se pozvolna otáčí. Pro rok 2010 se předpokládá oživení v Evropě i v USA. Výhledy zahraničního vývoje se v posledních měsících stabilizovaly.

4 Ceny ropy po výrazném poklesu obnovily růst Nižší cena energií byla v letošním roce příznivá pro obchodní bilanci i náklady podniků a snižovala inflaci. V příštích dvou letech se očekává další mírný růst cen.

5 Tržní úrokové sazby v eurozóně výrazně klesly Kromě výrazného snížení sazeb používá ECB i netradiční nástroje měnové politiky. V delším výhledu se očekává nárůst sazeb k neutrálním hodnotám.

6 Schodky veřejných rozpočtů výrazně vzrostly V r. 2009 schodek roste k 6 % HDP vlivem zpomalení ekonomiky a protikrizových opatření. V r. 2010 pokles schodku v důsledku úsporných opatření (jejich dopad do růstu HDP odhadnut na -0,8 p.b.).

7 Hospodářský pokles dosáhl svého dna Propad ekonomiky odráží prudký útlum obratu zahraničního obchodu a investic (hlavně do zásob). Ve Q3/2009 se již pokles zmírnil a v mezičtvrtletním srovnání byl vykázán růst ekonomické aktivity o 0,8 %.

8 Nejsilněji je krizí zasažen průmysl Meziroční pokles průmyslové produkce se již zmírňuje. Stavebnictví je taženo infrastrukturními projekty. Tržby v maloobchodě pokračují v meziročním poklesu.

9 Ukazatele na trhu práce se zhoršují Pokles ekonomické aktivity je zřetelně cítit na trhu práce; Klesá počet volných pracovních míst, nezaměstnanost roste, zaměstnanost rychle klesá (zejména v průmyslu).

10 Růst mezd výrazně zpomalil Růst mezd počátkem letošního roku v reakci na pokles ekonomické aktivity prudce zpomalil; Při poklesu produktivity dochází k růstu mzdové náročnosti produkce.

11 Zisky podniků se snižují Výkony podniků v 1. pololetí 2009 dále výrazně poklesly (slábnoucí zahraniční poptávka); Pokles osobních nákladů byl méně výrazný a se zpožděním - zejména přes omezení zaměstnanosti. Zvýšení mzdové náročnosti produkce.

12 Meziroční inflace klesla až k nule Celková meziroční inflace dále klesá a je hluboko pod inflačním cílem (mzr. inflace v říjnu -0.2 %). Vliv změn daní je od 6/09 nulový, a tak je od té doby měnověpolitická inflace shodná s celkovou inflací.

13 Pokles HDP přejde v mírný růst Tvar prognózy (asymetrické W) odráží očekávaný vývoj zahraniční poptávky, pokračující růst nezaměstnanosti a dopady úsporných fiskálních opatření. Růst v r. 2010: 1,4 %, 2011: 2,2 % (vs. -4,4 % v r. 2009).

14 Spotřeba domácností v příštím roce klesne Postupně se naopak oživí zahraniční obchod a zastaví se propad investic.

15 Nezaměstnanost dále poroste Míra nezaměstnanosti dosáhne vrcholu až na přelomu let 2010 a 2011. Růst mezd se bude i v příštím roce pohybovat na nízké úrovni.

16 Růst produktivity zpomalí Pokles produktivity v posledních čtvrtletích udržuje růst NJMN na vysoké úrovni; Od počátku roku 2010 se obnoví mírný růst produktivity. Přispěje k tomu především růst HDP.

17 Celková inflace se vrátí k 2% cíli V horizontu měnové politiky se bude celková inflace nacházet mírně nad inflačním cílem. K růstu inflace budou přispívat daňové úpravy (očekávaný dopad 0,9 p.b.) i vývoj tržních cen.

18 MP inflace se bude zezdola blížit k cíli Důvodem nižší MP inflace ve srovnání s celkovou inflací jsou změny nepřímých daní přijaté v rámci opatření pro snížení deficitu státního rozpočtu.

19 Trajektorie úrokových sazeb konzistentní s prognózou S prognózou je konzistentní pokles tržních úrokových sazeb v letošním roce a jejich postupný nárůst v průběhu roku 2010.

20 Shrnutí Výhledy, předpokládající oživení v zahraničí v příštím roce se v poslední době stabilizovaly. Celková (i měnověpolitická) inflace bude v nejbližších měsících velmi nízká. V průběhu roku 2010 se bude celková inflace postupně zvyšovat a na konci roku mírně převýší 2% inflační cíl. Měnověpolitická inflace se bude pohybovat pod celkovou inflací vlivem růstu nepřímých daní. S prognózou je konzistentní pokles tržních úrokových sazeb v letošním roce a jejich postupný nárůst v průběhu roku 2010. V roce 2010 by měl HDP meziročně vzrůst o 1,4 % s tím, že tento růst by se měl v průběhu roku postupně zvolňovat.

21 Otázky k diskusi ?Dosavadní ↓ nezaměstnanosti – cyklický vs. strukturální; ?Jak rychle se mění situace na trhu práce; ?Jaký bude profil oživení světové i domácí ekonomiky; ?Jak se změní situace v oblasti zaměstnávání cizinců; ?Jak silné bude zvýšení nezaměstnanosti; ?Jak pružně zareaguje na změněnou situaci vývoj mezd; ?…

22 Děkuji za pozornost Tomas.Holub@cnb.cz


Stáhnout ppt "Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha, 23.11.2009."

Podobné prezentace


Reklamy Google