Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie a vývoj kuchařského umění Základní informace Bc. Daniel Vančura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie a vývoj kuchařského umění Základní informace Bc. Daniel Vančura."— Transkript prezentace:

1 Historie a vývoj kuchařského umění Základní informace Bc. Daniel Vančura

2 Kuchařské umění - Rozvíjelo se od nepaměti - S ovládnutím ohně – tepelné úpravy potravin - S postupným vývojem, objevitelskými cestami rostla rozmanitost a nápaditost - Ovlivňováno geografickou polohou - Významně ovlivněno – v historii starým Řeckem, Římem, Francií

3 POSLÁNÍ KUCHAŘSKÉHO UMĚNÍ Kultivace chuti pokrmu Kultivace chuti pokrmu Kultivace vůně pokrmu Kultivace vůně pokrmu Kultivace vzhledu pokrmu Kultivace vzhledu pokrmu Kultivace prostředí kde pokrm konzumujeme Kultivace prostředí kde pokrm konzumujeme

4 KOMPETENCE KUCHAŘE Dodržuje technologické postupy Dodržuje technologické postupy Dbá na hygienu při přípravě pokrmů Dbá na hygienu při přípravě pokrmů Je dobrý ekonom a hospodář Je dobrý ekonom a hospodář Ctí tradice Ctí tradice Je kreativní, dobrý organizátor Je kreativní, dobrý organizátor Podporuje nové technologie a postupy Podporuje nové technologie a postupy Má zájem o obor Má zájem o obor Je připraven stále se učit Je připraven stále se učit Dodržuje gastronomická pravidla Dodržuje gastronomická pravidla Zvládá práci v kolektivu Zvládá práci v kolektivu Zná suroviny se kterými pracuje Zná suroviny se kterými pracuje

5 Základní pojmy: Gurmán – pojídač dobrého jídla, labužník Gurmet – viz. Gurmán ovšem jídlo nejen konzumuje, též se o něj zajímá jako o zajímavou disciplínu Studená kuchyně Teplá kuchyně Zážitková gastronomie Catering Mezinárodní kuchyně Odlišné kuchyně – vegetariánská, dietní…..


Stáhnout ppt "Historie a vývoj kuchařského umění Základní informace Bc. Daniel Vančura."

Podobné prezentace


Reklamy Google