Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_MH.1.24 Vytvořeno:8.1.2013 Ověřeno: 9.1.2013Třída:EK1

2 Teplotní zvrstvení vzduchu Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Meteorologie a hydrologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:teplotní zvrstvení vzduchu, inverze, izotermie, termický gradient Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu meteorologie. Poskytuje informace o teplotním zvrstvení vzduchu a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Teplotní zvrstvení vzduchu

4 Inverze Příčiny vzniku – Radiace v podmínkách bezvětří a jasné oblohy. – Stékání chladného vzduchu z úbočí hor do údolí.

5 Inverze je meteorologický jev: – fotogalerie inverze fotogalerie inverze způsobuje problémy tam, kde je vysoká produkce exhalátů – jejich koncentrace v inverzní oblasti narůstá, rozptylové podmínky jsou vlivem inverze špatné

6 Vertikální termický gradient = hodnota, o kterou poklesne teplota vzduchu na každých 100 m výšky. U nás klesá teplota průměrně o 0,6 o C /100m výšky. Úkol: s pomocí údajů na stránkách ČHMU http://portal.chmi.cz/portal/dt?action=content&provider=JSPTabContainer&menu=JSPTabContainer/P4_Historicka_data/P4_1_Pocasi/P4_1_9_Mesicni_data&nc=1&portal_lang=cs#PP_Mesicni_data http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/stanice/ShowStations_CZ.html http://portal.chmi.cz/portal/dt?menu=JSPTabContainer/P10_0_Aktualni_situace/P10_1_Pocasi/P10_1_1_Cesko/P10_1_1_6_Regiony/P10_1_1_6_4_Severocesky&last=false porovnejte průměrnou roční teplotu na libovolných dvou místech s rozdílnou nadmořskou výškou, spočítejte předpokládaný rozdíl průměrné roční teploty a oba údaje porovnejte.

7 Vertikální termický gradient Úkol – postup řešení: 1.Zvolte si 2 lokality s rozdílnou nadmořskou výškou v nichž se nachází meteorologická stanice (zdroj historických údajů). 2.Zapište jejich jména a nadmořskou výšku. 3.Vypočítejte předpokládaný rozdíl v průměrné roční teplotě s pomocí vertikálního termického gradientu. 4.Zjistěte skutečné hodnoty z historických dat zvolených meteorologických stanic. 5.Pokuste se vysvětlit případný odchylku od vypočtené hodnoty.

8 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google