Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mléko a nemoci - jak je to ve skutečnosti?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mléko a nemoci - jak je to ve skutečnosti?"— Transkript prezentace:

1 Mléko a nemoci - jak je to ve skutečnosti?
prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. Ústav klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové

2 optimální imunitní odpověď vyžaduje optimální kvalitativní i kvantitativní složení nutrice
obrovský potenciál potravy stimulovat imunitu zásadní vliv nutrice na ontogenetický vývoj imunitního systému (kojení, pevná strava, složení, časování) nejvýraznější působení na imunitní systém mají mastné kyseliny proteinová malnutrice hypovitaminóza (A, B, C, D, E) karence mikroelementů (Zn, Se, Cu, Fe, I) společensko-historický rozměr (neolitická revoluce) selekce zprostředkována alimentárními nákazami

3

4 Mléko je tekutina komplexního složení tvořená epitelovými buňkami mléčných žláz savců je nezastupitelné jako potrava mláďat (kojenců) je pro část lidské populace významnou složkou potravy po celý život je zdrojem bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů, stopových prvků, růstových faktorů, cytokinů, protilátek

5

6 Konzumace mléka - evolučně historické souvislosti
lovci / sběrači: pouze mateřské mléko, po odstavu ztráta laktázy u většiny lidí neolitická revoluce zemědělství, domestikace, sídla konzumace zvířecích mlék selekční výhoda pro lidi s laktázou bílkoviny, vápník, vitamín D selekční nevýhoda pro lidi bez laktázy mutace v genu pro laktázu v indoevropské populaci laktázová aktivita zachována po celý život současné lidstvo indoevropská populace laktázová aktivita většinou zachována tolerance mléka „severojižní gradient“ asiaté, černí afričané, indiáni ztráta laktázové aktivity v dospělosti intolerance mléka

7 laktáza

8 Mýtus I: O nesnášenlivosti mléka v naší populaci
patříme do evropské populace s nejnižší prevalencí ztráty laktázy v dospělosti informace o plošné intoleranci mléka u nás nemají reálný podklad jde o „mýty“, které přenášejí reálné zkušenosti především asijské populace do našich podmínek a šíří se v „informačním superprostoru“

9 Alergie na složky kravského mléka
imunopatologická reakce I.typu okamžitá reakce na expozici alergenům mléka zprostředkovaná protilátkami IgE alergický zánět patofyziologicky zcela odlišené od intolerance mléka alergeny kasein laktalbumin laktglobulin laktoferin a další (cca 10) zkřížené reakce mezidruhově nejčastější potravní alergie ve vyspělých zemích prevalence 2 - 3% dětí mladší 5ti let spontánní úprava s věkem prevalence 0,1% - 0,5% dospělých

10

11 anafylaktická reakce:
Alergie na složky kravského mléka - projevy ústa: svědění, otok rtů, jazyka trávení: bolest, nadýmání, průjem, neprospívání dýchání: výtok z nosu dušnost kůže: ekzém anafylaktická reakce: systémová, život ohrožující

12 specifických protilátek
Alergie na složky kravského mléka - diagnostika, prevence klinické vyšetření: alergolog dermatolog gastroenterolog testy in vivo: kožní testy expoziční testy testy in vitro: detekce specifických protilátek proti alergenům mléka Řešení: zábrana expozice složkám mléka problém mohou být i stopy mléčných složek v jiných potravinách kontrolované expozice (kvašené mléčné výrobky)

13 Mýtus II: Mléko je příčinou alergií
nezakládá se na klinických a epidemiologických údajích je všeobecně přeceňována pro toto tvrzení musí být lékařský důkaz Šíření mýtů, že za všechny alergie může mléko, přispívá fakt, že mléku jsou všichni exponováni. Další skutečnost je, že o alergizujícím potenciálu mléka je zvláště na internetu mnoho nepodložených zpráv, které si obecný lid vykládá jako příčinu alergie.

14 Mýtus III: Mléko zahleňuje
nemá žádný reálný podklad mléko je po požití „sraženo“ v kyselém prostředí žaludku dále ve střevě enzymaticky tráveno vzniklé elementární živiny vstřebávány epitelem střeva

15 Hlen coby významná obranná bariéra
viskózní komplexní koloidní tekutina, tvořená epitelem a pohárkovými buňkami obsahuje glykoproteiny, antibakteriální peptidy, lysozym, sekreční protilátky, glykany chrání před patogeny, škodlivinami, „kluzký“ povrch

16 Expozice infekčním podnětům – nutná podmínka fyziologické
imunitní reaktivity- historicko-společenský kontext od neolitické revoluce je lidstvo exponováno spektru mikroorganismů domestikovaných zvířat a mikrobů v potravě většina bakteriálních a virových patogenů pro člověka má původ v domestikovaných zvířatech tyto patogeny představovaly hlavní selekční nástroj především cestou alimentárních nákaz eliminace patogenů v mléce snižuje riziko nákaz

17 !!!ALE!!! Fyziologický vývoj individuální imunitní reaktivity vyžaduje: fyziologickou střevní mikrobiotu (kojení, prebiotické oligosacharidy) expozici mikrobiálním podnětům v environmentu expozici mikrobiálním podnětům v potravě

18 Faktory ovlivňující fyziologickou mikrobiotu střeva

19 Dynamika fyziologického osídlení střeva

20 Mléko jako možný zdroj infekčních podnětů
Doktrina EU „bezpečné potraviny“ z pohledu mikrobiální kontaminace mléka: stále přísnější kritéria pro „mikrobiální zátěž“ výchozí suroviny přísný veterinární dozor nad zdravím chovů přísné plnění technologických postupů, které brání kontaminaci při zpracování mléka konečná inaktivace všech živých zárodků fyzikálními postupy (pasterizace)

21 mikrobiálních podnětů
„debacilované“ mléko pozitivum: zábrana přenosu patogenních mikrobů negativum: ztráta nutných mikrobiálních podnětů pro slizniční a systémovou imunitu

22 mýtus IV: Mléko je zdrojem infekce
platí s velkým omezením pro syrové mléko neplatí pro průmyslově zpracované mléko a výrobky z něj nejsou důkazy o přenosu mykobakterií M.paratuberculosis, která je odpovědná za granulomatózní zánět skotu cestou mléka nejsou důkazy o souvislosti mezi infekcí M.paratuberculosis a imunopatologickým zánětem střev Crohnovou chorobou

23 Zkvašené mléčné výrobky – přidaná hodnota
obsahují probiotické mikroorganismy bakterie mléčného kvašení (r. Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium) biotransformují složky mléka do nutričně výhodnějších produktů zejména fermentují cukerné složky (laktóza) a částečně natravují bílkoviny při svém množení tvoří nové bioaktivní látky jejich těla představují komplexní pozitivní imunomodulační podněty mohou přechodně kolonizovat střevní sliznici jako probiotická složka mikrobioty

24 Mléko – jasný benefit pro zdraví
prokazatelný efekt na zdraví kostí, prevence osteoporózy (British Womens Health….2009) cenné složky (vitamín D, A, E, mastné kyseliny) v tuku mléka mléko nutné pro anabolické procesy zvláště v dětství a dospívání speciální mléčné výrobky pro kojence a batolata obohacené o prebiotika, probiotika, vitaminy, esenciální mastné kyseliny

25 Zdroje 1) Arostoni C., Turck D.. Is cow's milk harmful to a child's health? Pediatr Gastroenterol Nutr Dec;53(6): doi: /MPG.0b013e318235b23e. 2) Bloom KA et al. Effect of Heat Treatment on Milk and Egg Proteins Allergenicity. Pediatr Allergy Immunol Sep 24. doi: /pai [Epub ahead of print] 3) Comstock SS et al. Dietary bovine lactoferrin alters mucosal and systemic immune cell responses in neonatal piglets. Nutr Apr;144(4): doi: /jn Epub 2014 Feb19. 4) Egro FM. Why is type 1 diabetes increasing? Mol Endocrinol Jul 12;51(1):R1-13. doi: /JME Print 2013. 5) Lock AL, Bauman DE. Modifying milk fat composition of dairy cows to enhance fatty acids beneficial to human health. Lipids Dec;39(12): 6) Stabel JR et al. Clinical disease and stage of lactation influence shedding of Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis into milk and colostrum of naturally infected dairy cows. Dairy Sci Oct;97(10): doi: /jds Epub 2014 Jul 23. 7) Turck D.. Cow's milk and goat's milk. World Rev Nutr Diet. 2013;108: doi: / Epub 2013 Sep 6. 8) van Engelen E et al. Prevalence and risk factors for Coxiella burnetii (Q fever) id Dutch dairy cattle herds based on bulk tank milk testing. Prev Vet Med Sep 8. pii: S (14) doi: /j.prevetmed [Epub ahead of print]

26 Děkuji za pozornost. Více informací na www.bileplus.eu


Stáhnout ppt "Mléko a nemoci - jak je to ve skutečnosti?"

Podobné prezentace


Reklamy Google