Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší."— Transkript prezentace:

1 Obrana organismu proti infekci

2 Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší čas- inkubační doba Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší čas- inkubační doba Organismus se brání mikroorganismům dvěma způsoby: Organismus se brání mikroorganismům dvěma způsoby: 1. Pohlcováním choroboplodných zárodků bílými krvinkami-fagocytózou 2. Tvorbou protilátek, které mění cizorodé látky v neúčinnou formu

3 Obrana organismu proti infekci IMUNITA Imunita může být vrozená nebo získaná Imunita může být vrozená nebo získaná Získanou imunitu dělíme na aktivní a pasivní Získanou imunitu dělíme na aktivní a pasivní Aktivní odolnost je: Aktivní odolnost je: a) přirozená - jedinec prodělal určitou chorobu, vytvořil si proti ní protilátky a nemůže touto chorobou znovu onemocnět (např.plané neštovice) a) přirozená - jedinec prodělal určitou chorobu, vytvořil si proti ní protilátky a nemůže touto chorobou znovu onemocnět (např.plané neštovice) b) umělá – vzniká očkováním proti chorobě. Do těla se vpraví oslabený nebo usmrcený mikroorganismus, což vyvolá tvorbu protilátek. b) umělá – vzniká očkováním proti chorobě. Do těla se vpraví oslabený nebo usmrcený mikroorganismus, což vyvolá tvorbu protilátek. Pasivní odolnost vzniká tak, že se do těla vstřikuje krevní sérum s již vytvořenými protilátkami. Tato odlnost je zpravidla krátkodobá Pasivní odolnost vzniká tak, že se do těla vstřikuje krevní sérum s již vytvořenými protilátkami. Tato odlnost je zpravidla krátkodobá

4 Obrana organismu proti infekci CHOROBY Alergie – nepřiměřená imunitní reakce. Může se projevovat jako záněty spojivek, rýma, kašel nebo vyrážka (kopřivka). Lidí s alergickým onemocněním přibývá. Alergie – nepřiměřená imunitní reakce. Může se projevovat jako záněty spojivek, rýma, kašel nebo vyrážka (kopřivka). Lidí s alergickým onemocněním přibývá. Angína - je akutní zánět krčních mandlí. Jedná se o onemocnění bakteriálního, virového původu. Šíří se formou kapénkové infekce. Angína je běžné onemocnění a je dobře léčitelná antibiotiky. Angína - je akutní zánět krčních mandlí. Jedná se o onemocnění bakteriálního, virového původu. Šíří se formou kapénkové infekce. Angína je běžné onemocnění a je dobře léčitelná antibiotiky.

5 Obrana organismu proti infekci Proti chorobám a onemocněním se můžeme bránit také: Proti chorobám a onemocněním se můžeme bránit také: a) sportem – pohyb a sport posiluje naši imunitu. a) sportem – pohyb a sport posiluje naši imunitu. b) zdravá strava – ovoce a zelenina dodávají našemu tělu vitaminy, které naše tělo a zvláště náš obranný systém potřebují. Mnoho vitaminů najdeme taky v mléce,mléčných výrobcích a masu. b) zdravá strava – ovoce a zelenina dodávají našemu tělu vitaminy, které naše tělo a zvláště náš obranný systém potřebují. Mnoho vitaminů najdeme taky v mléce,mléčných výrobcích a masu.

6 Zdroje http://www.zelenahvezda.cz/mame-reseni-pro/prevence-rizika-pri-zakrocich-a-vysetrenich http://www.zelenahvezda.cz/mame-reseni-pro/prevence-rizika-pri-zakrocich-a-vysetrenich http://www.zelenahvezda.cz/mame-reseni-pro/prevence-rizika-pri-zakrocich-a-vysetrenich https://www.vedatechnika.sk/SK/ENOVINY/ZAKCIINCPVAT/Stranky/Vedecka-cukraren-Ake-je- postavenie-imunologie-v-modernej-medicine.aspx https://www.vedatechnika.sk/SK/ENOVINY/ZAKCIINCPVAT/Stranky/Vedecka-cukraren-Ake-je- postavenie-imunologie-v-modernej-medicine.aspx https://www.vedatechnika.sk/SK/ENOVINY/ZAKCIINCPVAT/Stranky/Vedecka-cukraren-Ake-je- postavenie-imunologie-v-modernej-medicine.aspx https://www.vedatechnika.sk/SK/ENOVINY/ZAKCIINCPVAT/Stranky/Vedecka-cukraren-Ake-je- postavenie-imunologie-v-modernej-medicine.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Ang%C3%ADna http://cs.wikipedia.org/wiki/Ang%C3%ADna http://cs.wikipedia.org/wiki/Ang%C3%ADna http://www.seathos.org/tag/healthy-food-choices/ http://www.seathos.org/tag/healthy-food-choices/ http://www.seathos.org/tag/healthy-food-choices/


Stáhnout ppt "Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší."

Podobné prezentace


Reklamy Google