Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení."— Transkript prezentace:

1 Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení (převis nabídky). Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání, 2008

2 Rovnovážná cena Banány 1 kg

3  Podle grafu:  S růstem ceny roste nabídka množství zboží a současně klesá poptávka  Postupně dochází k vyrovnání nabízeného množství  Tato situace se neustále mění – proto se mění i ceny výrobků a služeb  Ne všichni obchodníci dokáží na tuto situaci reagovat

4  Otázky a úkoly: 1. Proč používají obchodníci akční ceny 2. Kde může obchodník použít akční cenu, která jde pod rovnovážnou cenu? 3. Představ si, že si otevřeš obchod s ovocem a zeleninou. Podle čeho stanovíš ceny jednotlivých produktů, když obchod nově otvíráš? Jak stanovují cenu velké firmy (video)


Stáhnout ppt "Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení."

Podobné prezentace


Reklamy Google