Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu"— Transkript prezentace:

1 Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
3.hodina

2 Fungování tržního mechanismu
TRH = vzájemné působení nabídky, poptávky a ceny, projevuje se jako akt koupě a prodeje. Trh finanční - největší na světě Trh zboží Trh práce

3 Nabídka (S = supply) = množství jednotlivých druhů zboží, které jsou prodávající ochotni a schopni za určitou cenu prodat. Druhy: individuální (nabídka 1 výrobce) dílčí (nabídka všech výrobců určitého druhu výrobku v určitém regionu = součet individuálních nabídek) agregátní (nabídka všech výrobců všech druhů zboží a služeb v celém státě)

4 Nabídka Je ovlivněna technickými a technologickými postupy výroby:
ceny vstupů ceny na trhu velikostí poptávky Nerealizovaná nabídka je, když nabídka je větší než poptávka, část zboží nenajde kupce (cena je větší než rovnovážný bod).

5 Poptávka (D = demand) = množství zboží, které jsou kupující ochotni a schopni koupit za určitou cenu. Druhy: individuální (jednoho kupujícího po určitém druhu zboží) dílčí (poptávka všech lidí z urč. regionu po jednom konkrétním výrobku nebo službě) agregátní (poptávka po všech výrobcích od všech firem) pružná (množství poptávaného zboží závisí na ceně zboží – např. šperky) nepružná (cena se mění , množství poptávaného zboží zůstává-základní potraviny)

6 Poptávka Je ovlivněna: cenami úrovní mezd
množstvím lidí, kteří chtějí koupit výrobky Neuspokojená poptávka je, když poptávka převyšuje nabídku (cena je menší než rovnovážný bod). Řešení: snížení ceny (slevy) =>snížení nabídky zvýšení výroby =>zvýší se nabídka


Stáhnout ppt "Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu"

Podobné prezentace


Reklamy Google