Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ž áci 3.C a 3.A.  Kořeny a oddenky  Kurkuma  Zázvor  Puškvorec  Kůra  Skořice  Citrónová kůra  Listy a natě  Bobkový list  Majoránka  Tymián.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ž áci 3.C a 3.A.  Kořeny a oddenky  Kurkuma  Zázvor  Puškvorec  Kůra  Skořice  Citrónová kůra  Listy a natě  Bobkový list  Majoránka  Tymián."— Transkript prezentace:

1 Ž áci 3.C a 3.A

2  Kořeny a oddenky  Kurkuma  Zázvor  Puškvorec  Kůra  Skořice  Citrónová kůra  Listy a natě  Bobkový list  Majoránka  Tymián  Oregáno (Dobromysl)  Bazalka  Libeček  Estragon  Saturejka  Šalvěj  Petrželová nať  Rozmarýn  Pažitka  Kopr  Květy a části květů  Hřebíček  Kapary  Šafrán  Roots and rhizomes  turmeric  ginger  calamub  Bark  cinnamon  lemon peel  Leaves and stems  bayleaf  marjoram  thyme  oregano  sweet basil  lovage  tarragon  calamint  sage  parsley top  rosemary  chive  dill  Flowers and flowers pants  cloves  capers  crocus / saffron

3  Směsi koření  Jednoúčelové – grilovaní,  gulášové,  zabijačkové,  koření na ryby,  jablkový závin,  provensálské,  ďábelské,  barbecue,  koření na hranolky,  pizza koření,  perníkové koření  Víceúčelové – Kari, Vegeta  DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY  Ocet  Ocet kvasný lihový neochucený  Ocet kvasný vinný neochucený  Ocet kvasný ochucený – s estragonem, tymiánem, rozmarýnem, s bylinkami, s česnekem  Ocet balsamico  Hořčice  Plnotučná  Kremžská  Ostatní druhy – dijónská, bavorská, francouzská, s křenem, grilovaní, s medem….  Dětská  Sůl  Jedlá sůl nejodidovaná  Jedlá sůl jodidovaná  Jedlá sůl jodidovaná fluoridovaná  Lehká sůl  Mořská sůl - pobřežní  Česneková sůl  Bylinková sůl  Pikantní sůl  Italská sůl  Alpská s jódem  Sůl na brambory a hranolky  Polévkové koření  Klasik, Maggi  Mixed spices  Dedicated - grill,  goulash  pig-slaughtering spice  fish spice  apple pie spice  herbes de Provence  devilish  barbecue  chips spice  pizza spice  gingerbread spice  multipurpose spice – Kari, Vegeta  Seasonings  Vinegar  Non-flavoured fermented spirit vinegar  Non-flavoured fermented wine vinegar  Flavoured fermented vinegar – with tarragon, thyme, rosemary, with herbs, garlic  Vinegar balsamico  Mustard  Full fat  Spicy  other kinds - Dijon, Bavaria, France, with horse- radish, grill, with honey...  child  salt  non-iodine salt  iodine salt  iodine-fluoride salt  light salt  sea salt - shore  garlic salt  herb salt  piquant salt  Italian salt  Alpine iodine salt  potatoes and chips salt  Soup spices  Klasik, Maggi

4  Dressingy  Řecký, bylinkový, francouzský, italský, americký ………….  Jogurtové dressingy  Dochucovací omáčky  Kečup  Sójová omáčka  Sladkokyselá omáčka  Mexická omáčka  Křenová omáčka  Worcesterová omáčka  Tabasco  Tatarská omáčka  POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY  Přípravky pro bujóny  Masox, hovězí bujón, zeleninový bujón, česnekový bujón, houbový bujón……  Přípravky pro polévky (polévky v sáčku)  Polévka bramborová, zeleninová, rajská, hovězí, slepičí, gulášová…………  Instantní polévky  Sortiment viz výše  Polévkové přípravky zmrazené  gulášová, dršťková, rajská  KYPŘICÍ PROSTŘEDKY  Pekařské droždí  Instantní droždí  Kypřicí prášek do pečiva  Kypřicí prášek do perníku  Dressings  Greek, herbal, French, Italian, American....  Yoghurt dressings  Seasoning sauces  ketchup  soya sauce  sweet and sour sauce  Mexican sauce  horse-radish sauce  Worcester sauce  Tabasco  tartar sauce  SOUP PREPARATIONS  Preparations for beef tea/ bouillon/broth  Masox, beef broth, vegetable broth, garlic broth, mushroom broth...  Preparations for soups (instant soups)  Potato soup, vegetable soup, tomato soup, beef soup, chicken soup, goulash soup...  Instant soups  Assortment above  Frozen soup preparations –  goulash, tripe, tomato  BAKING EQUIPMENTS  Baker's yeast  Instant yeast  Baking powder  Gingerbread baking powder

5 Nealkoholické nápoje  Balená pitná voda  Sodová voda  Balená pramenitá voda  Balená kojenecká voda  Balená přírodní minerální voda  Léčivá přírodní minerální voda  Ovocná šťáva (džus) – pomerančová, ananasová …  Zeleninová šťáva – rajčatová, mrkvová  Zahuštěná ovocná šťáva – koncentrát  Nektar  Ovocný nápoj  Limonáda (ovocná s příchutí, speciální, dia)  Sirupy ( ovocné, limonádové, s příchutí, nízkoenergetické, dia )  Energetické nápoje  Izotonické nápoje  Ledový čaj  Ledová káva Non-alcoholic/soft drink beverages  bottled fresh water  soda water  bottled spring water  bottled baby water  bottled natural mineral water  active natural mineral water  fruit juice – orange, pineapple  vegetable juice – tomato, carrot  concentrated fruit juice  nectar  fruit drink  fruit flavoured soda/ lemonade ( fruit essence, special, dia)  syrups (fruit, lemonade, syrup with flavour, low- energy, dia)  energy drinks  isotonic drinks  ice tea  iced coffee

6  Pivo  Lehké pivo (7%)  Výčepní pivo (8-10%)  Pivo ležák (11-12%)  Speciální pivo (minimálně 13%)  Nealkoholické pivo  Kvasnicové pivo  Ochucené pivo  Dia pivo  Porter – tmavé  Víno  Tichá vína  Suchá vína  Polosuchá vína  Polosladká vína  Sladká vína  Bílá vína  Červená vína  Růžová vína  Stolní víno  Zemské víno  Jakostní víno odrůdové  Jakostní víno známkové  Jakostní víno s přívlastkem  Beer  table beer  draught beer  lager beer  special beer  non alcoholic beer  yeast beer  flavoured beer  dia beer  dark beer – porter  wine  still wines  dry wines  semi-dry wines  semi-sweet wines  sweet wines  white wines  red wines  rose wines  table wine  provincial wine  quality varietal wine  quality brand wine  quality wine with special attributes

7  Kabinet  Pozdní sběr  Výběr z hroznů  Výběr z bobulí  Výběr z cibéb  Ledové víno  Slámové víno  Šumivá vína  Perlivá vína  Dezertní vína – likérová, kořeněná  Ovocná vína – jablečné, rybízové, třešňové  Medovina   Dělení tichých vín podle obsahu cukru:  suchá  polosuchá  polosladká  sladká  Dělení šumivých vín podle obsahu cukru:  Extra brut  Brut  Extra dry  Sec  Demi-sec  Doux (s nejvyšším obsahem cukru)  cabinet  late harvest  grape selection  berries selection  botrytic selection  ice wine  straw wine  sparkling wines  semi-sparkling wines  dessert wines – liquor, spicy  fruit wines - apple wine, currant wine, cherry wine  mead   Division of still wines according to the sugar content  brut  semi-dry  semisweet  sweet  Division of sparkling wines according to the sugar content  extra brut  brut  extra dry  sec  demi-sec  Doux (with the highest content of sugar)

8  Ušlechtilé (pravé) destiláty  Brandy  Koňak  Whisky  Rum  Borovička  Teguila  Arak  Vodka  Ovocné destiláty – slivovice, třešňovice, meruňkovice, hruškovice, calvados  Gin  Absint   Řezané destiláty   Značkové lihoviny  Stará myslivecká  Fernet stock  Becherovka  Praděd  Klášterní tajemství  Griotka  Curacao  Vaječný krém  Ořechový krém  Kávový krém  Čokoládový krém  Konzumní lihoviny  Tuzemák  Vodka konzumní  Borovička konzumní  Peprmintový likér  Ořechový likér  Vaječný likér  fine distillates/spirits  brandy  cognac  whiskey  rum  gin  tequila  arrack  vodka  fruit distillates/spirits – plum brandy, cherry brandy, apricot brandy, pear brandy, calvados  gin  absinthe   cut spirits   brand spirits  Stará myslivecká  Fernet stock  Becher  Praděd  Monastic mystery  kirsch  curacao  custard cream / egg liqueur / eggnog  nutty cream  coffee cream  chocolate cream  Potable spirits  rum  consumer vodka  consumer gin  peppermint liqueur  nutty liqueur  egg liqueur

9  Kávovník arabský – Arabica  Kávovník robusta  Káva zrnková  Káva mletá  Káva jednodruhová  Káva - směsi  Káva bez kofeinu  Káva instantní  Káva instantní ochucená – Cappucino  Káva speciální –  s karamelem,  s whisky,  čokoládová  BIO káva  Turecká káva  Alžírská káva  Vídeňská káva  Ledová káva – frapé  Espresso káva  Kafe laté  Kávoviny – náhražky kávy  arabika coffee  robusta coffee  coffee beans  ground coffee  coffee single  coffee - mix  decaffeinated coffee  instant coffee  flavored instant coffee - cappucino  Special coffee -  with caramel,  with whiskey,  chocholate  Bio coffee  Turkish coffee - black coffee  Algerian coffee  Vienna coffee  iced coffee  Espresso coffee  Latte coffee  Coffee sustitutes

10  Čaj černý  Čaj – Oolong  Čaj zelený  Čaj bílý, žlutý  Čaj pravý  Čaj pravý aromatizovaný, ovoněný  Čaj pravý ochucený  Čaj ovocný  Čaj bylinný  Čaj instantní  Čaj sypaný  Čaj porcovaný  Léčivé čaje  Dětské čaje  Porcované čaje  Kakao  Kakaový prášek  Instantní kakaový nápoj  BIO kakao  Black tea  Oolong tea  Green tea  White, yellow tea  genuine tea  flavored genuine tea  genuine tea seasoned  Fruit tea  Herbal tea  Instant tea  Loose tea  Portioned tea  Medical tea  Children tea  Tea bags / portioned tea  Cocoa  Cocoa powder  Instant cocoa drink  Bio cocoa

11  Majonéza neochucená  Majonéza s kořením  Majonéza se zeleninou  Majonéza se sníženým obsahem oleje  Majonéza bez vajec   Saláty  Bramborový  Rybí  Masový – např. kuřecí  S uzeninou – např. pochoutkový  Sýrový  Vajíčkový  Luštěninový  Houbový  Zeleninový  Těstovinový   Saláty s majonézou  Saláty s jogurtem  mayonnaise unflavoured  mayonnaise with spices  mayonnaise with vegetables  mayonnaise with reduced oil  mayonnaise without eggs   Salads  potato  fish  meat – e.g. chicken  with sausage – e.g. delicacy  cheese  egg  pulse  mushroom  vegetable  pasta   salads with mayonnaise  salads with yogurt

12  Budapeštská, bulharská, třená niva, česneková, hermelínová, pikantní sýrová……  Pěny  Šunková, lososová……..   Obložené chlebíčky   Sendviče a bagety   Aspikové výrobky  Šunkový závitek v aspiku  Vejce v aspiku  Aspikové dorty   Zdobená vejce  Ruské vejce   Nakládaný hermelín   Utopenci   Krabí koktejl   A další…………..?  (plněná rajčata, naložené olivy se sýrem………..)  Budapest, Bulharia, rupped “niva”, garlic, camembert, spicy cheese  Mousses  ham, salmon..   Open sandwiches   Sandwiches and baguettes   Aspic products  ham roll in aspic  eggs in aspic  aspic cakes   decorated eggs  Russian eggs   Pickled camembert   Pickled sausage   crab coctail   and others....?  (stuffed tomatoes, pickled olives with cheese...)


Stáhnout ppt "Ž áci 3.C a 3.A.  Kořeny a oddenky  Kurkuma  Zázvor  Puškvorec  Kůra  Skořice  Citrónová kůra  Listy a natě  Bobkový list  Majoránka  Tymián."

Podobné prezentace


Reklamy Google