Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čistička odpadních vod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čistička odpadních vod"— Transkript prezentace:

1 Čistička odpadních vod

2 Čistírna odpadních vod v Hrdějovicích (též jako ČOV České Budějovice) je v provozu od roku 1995 a čistí odpadní vodu z Českých Budějovic a okolních vsí (asi obyvatel) a průmyslové odpadní vody především z pivovarů a mlékáren.

3 Do ČOV přitéká znečištěná voda z kanalizací z celých Českých Budějovic tímto přítokem.

4 Nejdříve po přítoku znečištěné vody dochází k „hrubému přečištění“ kde se z vody odstraňují shrabky (pevný odpad) pomocí tzv. česel a dále písek svezený ze dna přítoku.

5 Nejčastějším typem používaných ČOV v ČR je mechanicko biologická čistírna odpadních vod což je i tato u Hrdějovic.

6 Styly čištění: 1.Mechanické (primární) čištění: Odpadní voda je na ČOV přiváděna hlavní stokou ze stokové sítě. Na jejím konci je umístěn lapák štěrku(zachycení nejhrubší nerozpuštěné látky, např. štěrk, kusy cihel).

7 2.Biologické čištění: Probíhá v nádržích na aerobní čištění. Zde je znečištění z odpadní vody odstraňováno pomocí mikroorganismů nazývaných aktivovaný kal. Směs vody a aktivovaného kalu pak teče do dosazovací nádrže, kde dochází k oddělení vyčištěné vody od aktivovaného kalu v důsledku jeho sedimentace.

8 3.Anaerobní stupeň čištění:
Zde využíváno přebytečného aktivovaného kalu, jako zdroje živin, pro anaerobní bakterie, které produkují různé plyny. Tyto plyny jsou čištěny a označují se jako bioplyn. Tento plyn využije čistírna k ohřevu vlastních vyhnívacích nádrží nebo na produkci energie.

9 Aktivační nádrž: Je přesně vyvážená, aby nebylo přesažená hladina vody a množství písku od dna.

10 Upravená voda zbavená nečistot putuje do řeky Vltavy.

11 Vytvořili: Jiří Mach Marek Čábela Fotografie: dílo autora
Zdroj: wikipedia.com


Stáhnout ppt "Čistička odpadních vod"

Podobné prezentace


Reklamy Google