Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A."— Transkript prezentace:

1 ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A

2 Druhy elektráren: Jaderné elektrárny př: Temelín Sluneční elektrárny
př: Dukovany Větrné elektrárny př: Mravenečník Vodní elektrárny př: Lipno Tepelné – uhelné elektrárny př: Hodonín Další elektrárny: geotermální – př. Island el. využívající pohybu mořské vody – př. Nizozemí

3 Jaderná elektrárna - Temelín
Temelín leží asi 5km od Týna nad Vltavou. Jaderná elektrárna musí stát u velkého zdroje vody, nejlépe u přehrady či větší řeky. Proto je provoz elektrárny závislý na řece Vltavě, z níž odebírá technologickou vodu a současně do ní vypouští vody odpadní. Vyrobená pára je uvedena do turbíny. Elektrárna se skládá ze tří oddělených okruhů; primární, sekundární a okruh chladící vody. Na rozdíl od černobylského okruhu je jaderná část elektrárny oddělena a izolována od nejaderné.

4

5 Vodní elektrárny Vodní elektrárny se začali stavět už dříve, aby voda nepoškodila lidem majetek. Proto se začali stavět záchytné přehrady. Energie vodních toků patří k nejstarším energetickým zdrojům. Vodní elektrárny využívají energii vodních zdrojů (vodní toky, mořský příliv). Těchto elektráren je u nás celá řada. Jedněmi z mnoha jsou např. Lipno, Kamýk, Orlík a Slapy. Stejně jako v ostatních zemích i v Čechách je řada malých vodních elektráren, které pokrývají spotřebu elektrické energie třeba jen pro jednu vesnici či několik domů. Vodní elektrárny jsou vůbec nejlevnější energií.

6

7 Větrné elektrárny Větrné elektrárny využívají energii větru k pohonu větrného motoru, který otáčí elektrickým generátorem a vyrábí elektrickou energii. Bohužel se u nás těchto elektráren moc nenachází, protože u nás není tolik povětrnostních vlivů na to, aby se tu mohly stavět ve větším množství. Jestliže se u nás někde najdou, je to spíš pro okrasu. Jednou z mála je experimentální elektrárna na Dlouhých Stráních v Jeseníkách. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Tyto elektrárny nezatěžují při svém provozu okolní prostředí žádnými odpady. Větrné elektrárny mají buď vrtuli a nebo lopatková kola

8

9 Sluneční elektrárny Sluneční elektrárny mají negativní dopady na životní prostředí. Využívají totiž zdroje energie, kterého je a ještě dlouho bude v přírodě dostatek. Sluneční záření se soustřeďuje do kotle - tzn. absorbéru pomocí mnoha otáčivých zrcadel - tzv. heliostatů. V kotli se ohřívá např. olej, vytváří se tam také horká pára, která pak pohání turbínu, turbína pohání generátor a ten vyrábí elektrický proud. Elektrická energie se vytváří za pomoci slunečních panelů.Tyto solární panely jsou schopny vyrábět elektřinu nejen za slunečního, jasného dne, ale i za nepříznivého počasí. Největší sluneční elektrárna v naší republice je v České Třebové.

10 Sluneční kolektor

11 Tepelné elektrárny Tepelná energie se získává spalováním vhodného paliva. Může se jednat o plyn a nebo ropu. Ale hlavně se využívá černé a hnědé uhlí a to způsobuje bohužel vytváření skleníkových plynů a vypouštění velkého množství oxidu uhličitého. Proto také dochází k globálnímu oteplování. Vzniklým teplem je ohřívána pára, která pohání parní turbínu turbogenerátoru. Pára turbíny je dále rozváděna k odběratelům pro účely vytápění, ohřevu teplé vody a klimatizace. Tepelné elektrárny produkují velký objem odpadních látek.

12 Tepelná elektrárna – Bulharsko ( Sofia)

13 Graf spotřeby el.energie na 1 obyvatele v zemích EU

14 A to je vše


Stáhnout ppt "ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google