Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."— Transkript prezentace:

1 Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám

2 Vypracovala: Mgr. Iva Hořejší
Název: Člověk a energie Anotace: Význam energetických surovin. Elektrárny v ČR. Tepelné, jaderné, vodní, větrné, sluneční elektrárny…. Výroba elektrické energie a její vliv na životní prostředí. Jaderné havárie. Vypracovala: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, Přírodověda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, která lze využít i k opakování. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření:

3 Energetické suroviny Mezi energetické suroviny (paliva) patří:
Černé uhlí Hnědé uhlí Ropa Zemní plyn Hořením paliv získáváme teplo a světlo.

4 Elektrická energie Dnes většinu tepla a světla v domácnostech, ve školách, v nemocnicích a v průmyslových závodech získáváme prostřednictvím elektrické energie.

5 Elektrárny Elektřinu vyrábějí elektrické generátory v elektrárnách:
Tepelné elektrárny Jaderné elektrárny Vodní elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Přílivové elektrárny Geotermální elektrárny …….

6 Elektrárny v ČR

7 Tepelné elektrárny Tepelné elektrárny mají obrovské dopady na životní prostředí, ložiska hnědého uhlí postupně docházejí, a potřebují velké zdroje vody pro výrobu páry. Největší tepelné elektrárny jsou v severních Čechách (Prunéřov, Počerady, Tušimice), na Labi (Chvaletice, Mělník ) a na Ostravsku (Dětmarovice). V dnešní době se některé tepelné elektrárny modernizují, např. přechodem z uhlí na plyn

8 Elektrárna Prunéřov

9 Jaderné elektrárny Jaderné elektrárny - výhodami oproti tepelným elektrárnám jsou, že spotřebují daleko méně paliva, zásoby uranu jsou dostatečné a nezatěžují životní prostředí. Potřebují však opět velké zdroje vody a problémem do budoucna je využití či uložení vyhořelého paliva. Populárním "strašákem" je i nebezpečí jaderného výbuchu V ČR jsou dvě jaderné elektrárny. Jedna je v jižních Čechách u Týna nad Vltavou (Temelín) a druhá je na jižní Moravě u Třebíče (Dukovany).

10 Dukovany

11 TEMELÍN

12 Jaderné havárie Černobyl, Fukušima

13 Větrné elektrárny

14 Přílivové elektrárny

15 Sluneční elektrárny

16 Vodní elektrárny Orlík a Lipno

17 Orlická nádrž

18

19 Zdroje

20 ZDROJE http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/3-3.htm

21 Téma: Člověk a energie, 5. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."

Podobné prezentace


Reklamy Google