Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE"— Transkript prezentace:

1 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE

2 Energie přílivu a odlivu
Mezi obnovitelné zdroje energie patří: Sluneční energie Větrná energie Vodní energie Biomasa Geotermální energie Energie přílivu a odlivu

3 Sluneční energie Získávání elektrické energie přímo ze slunečního záření je z hlediska životního prostředí nejčistším a nejšetrnějším způsobem její výroby. Sluneční elektrárny využívají zdroje energie, kterých je a ještě dlouho bude v přírodě dostatek.

4 Sluneční elektrárny v ČR
V ČR je větší využití sluneční energie zatím na počátku svého rozvoje. 1. sluneční elektrárna o výkonu 10 kW byla uvedena do provozu až v roce 1998 na vrcholu hory Mravenečník v Jeseníkách (dnes je umístěna v areálu JE DUKOVANY.)

5 - Nevýhodou solárních kolektorů je pokles výkonu při zatažené obloze na pouhých 5%.Pro dosažení výkonu srovnatelné s tepelnou elektrárnou by solární elektrárna zabrala mnoho desítek km2 plochy. + Výhodou je, že provoz solárních elektráren neuvolňuje do ovzduší žádné emise.

6 Budoucnost solárních elektráren
Na Zemi je asi 22 milionů km2 pouští. Jejich obrovské rozlohy však mohou být alespoň zčásti využity k přeměně sluneční energie na elektřinu. Jen z jedné desetiny Sahary by dnešní technikou slunečních elektráren bylo možné získat asi 50 terawattů, což je 5krát více, než lidstvo potřebuje.

7 Větrná energie Na území ČR se větrná energie využívala v minulosti ve větrných mlýnech. Historicky je postavení prvního větrného mlýna na území Čech, Moravy a Slezska doloženo již v roce 1277 v zahradě Strahovského kláštera v Praze.

8 Větrné elektrárny využívají síly větru k roztočení vrtule (větrná turbína). K ní je pak připojen elektrický generátor. Větrná energie je propagována jako čistý obnovitelný zdroj energie. V roce 2004 větrné elektrárny vyrobily pouze 0,01% procenta celkové energie v ČR.

9 + větrná energie je obnovitelným a nevyčerpatelným zdrojem energie, při výrobě nejsou produkovány žádné škodlivé emise - vysoká hlučnost, nestabilní zdroj poměrně časově a finančně náročná předrealizační fáze

10 Vodní energie Energie vody je historicky nejstarším využívaným zdrojem energie (již od starověku) a využívá se zejména k výrobě elektrické energie. Na elektřinu se přeměňuje ve vodních elektrárnách.

11 Malé vodní elektrárny Zdroje elektrické energie s instalovaným výkonem do 10 MW. Většina malých vodních elektráren slouží jako sezónní zdroje. Průtoky toků, na kterých jsou zřizovány, jsou kolísavé a silně závislé na počasí a na ročním období.

12 První vodní elektrárna byla postavena v Appletonu v USA v roce 1882
První vodní elektrárna byla postavena v Appletonu v USA v roce Velký podíl celkové produkce elektřiny vykazují vodní elektrárny např. v Norsku (99,5 %), Švýcarsku nebo v Kanadě.

13 + vodní elektrárny neznečišťují ovzduší, nedevastují krajinu, jsou bezodpadové, nezávislé na dovozu surovin a vysoce bezpečné. - vysoké investiční náklady složitá obsluha a údržba zařízení

14 Biomasa Pojem biomasa označuje veškerou organickou hmotu vzniklou prostřednictvím fotosyntézy, nebo hmotu živočišného původu. Tímto pojmem je často označována rostlinná biomasa využitelná pro energetické účely jako obnovitelný zdroj energie. Rozlišujeme biomasu "suchou" (např. dřevo) a "mokrou" (např. tzv. kejda - tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat promísené s vodou).

15 Biopaliva Je palivo z biomasy. Biopaliva mohou být tuhá, kapalná a plynná. Biopaliva pokrývají 15% celkové světové spotřeby energie. Vzhledem k možnému budoucímu nedostatku ropy a k tomu, že využívání biomasy nepřispívá ke globálnímu oteplování, bude role biopaliv v budoucnu s velkou pravděpodobností růst.

16 Geotermální energie Geotermální energie je projevem tepelné energie zemského jádra, která vzniká rozpadem radioaktivních látek a působením slapových sil. Jejími projevy jsou erupce sopek a gejzírů, horké prameny či parní výrony.

17 Využívá se ve formě tepelné energie (pro vytápění), či pro výrobu elektrické energie v geotermálních elektrárnách. Obvykle se řadí mezi obnovitelné zdroje energie, nemusí to však platit vždy, některé zdroje geotermální energie jsou vyčerpatelné v horizontu desítek let.

18 V rozsáhlejším měřítku se tato energie využívá na Islandu (vyhřívání domů,chodníků,…)
Dále USA, Francie, Nový Zéland, Švýcarsko,.. V Česku využívá geotermální energii např. Ústí nad Labem, kde slouží k vytápění plaveckých bazénů a od května 2006 také k vytápění zoologické zahrady.

19 Energie přílivu a odlivu
Celá hmota světových moří a oceánů je v neustálém pohybu, a to nejen na povrchu, ale i ve značných hloubkách. Nejdůležitějším pohybem vodních částic na povrchu oceánů a moří je vlnění způsobené větrem, působením Měsíce a Slunce, vtokem velkých řek, apod.

20 K nevýhodám přílivových elektráren patří skutečnost, že jejich pracovní doba mnohdy nesouhlasí s energetickou špičkou a že místa vhodná pro výstavbu těchto elektráren jsou často značně vzdálena od míst spotřeby produkované energie.

21 Výhody obnovitelných zdrojů:
neprodukují žádné emise nepřispívají ke globálnímu oteplování jsou nevyčerpatelné nedevastují krajinu jsou bezodpadové vysoká efektivita trvale udržitelný rozvoj


Stáhnout ppt "OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE"

Podobné prezentace


Reklamy Google