Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit"— Transkript prezentace:

1 Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
EVECO Brno, s.r.o., Březinova 42, Brno Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. Ing. Marek Šarlej, Ph.D., mob: mob:

2 Většina odpadů je nezadbatelným nositelem energie (tj. jsou výhřevné)!
Současné směry nakládání s SKO Roztřídit a materiálově využít „co se dá“ Spoluspalování neboli výroba „alternativních paliv“ Přímé energetické využití neboli „ZEVO“ Většina odpadů je nezadbatelným nositelem energie (tj. jsou výhřevné)!

3 Jednotky malých kapacit Ekonomická neudržitelnost?
požadavky kladené na systémy měření a řízení jsou prakticky stejné jako pro velké jednotky (např. AMS) podobné nároky na personální obsazení ve srovnání s velkou jednotkou určité strojní celky musejí být dimenzovány stejně bez ohledu na kapacitu zařízení (vyšší měrné investiční náklady) Má EVO pod 100 kt/r ekonomický smysl ????

4 Vyvážený technicko-ekonomický návrh.
Jednotky malých kapacit Ekonomická udržitelnost? jednodušší a tím i levnější technické řešení (např. škvárové a popílkové hospodářství, technologie pro dávkování sorbentů) menší nároky na zastavěnou plochu – náhrada po demontáži starých dosloužilých kotlů uhelných kotelen integrace více jednotkových operací do jednoho aparátu Vyvážený technicko-ekonomický návrh.

5 Primární je produkce tepelné energie!
Jednotky malých kapacit (tzn. kapacita 10 až 30 kt SKO/r) roční kapacita 10 kt odpadů (odpovídá kg/h při h/r) použití roštu jako spalovacího zařízení kotel o výkonu cca 3 MW pára cca 4,2 t/h, 14 bar(g), 220 °C výroba elektrické energie cca 180 kW výroba tepelné energie cca kW Primární je produkce tepelné energie!

6 Jednotky malých kapacit
Technologická koncepce

7 Jednotky malých kapacit
4D filtrace 1D - DeDusting filtrace TZL 2D - DrySorption neutralizace kyselých složek (SO2, HCl, HF, část. NOx) 3D - DeDiox katalytický rozklad PCDD/F 4D - DeNOx SCR NOx

8 2,3 MW Jednotky malých kapacit Uplatnění
menší a střední průmysl – výrobní podniky (elektrická energie, vytápění, technologická pára, výroba chladu), vytápění obytné zástavby a veřejných budov 2,3 MW EVO vyšších kapacit musí být realizováno minimálně na úrovni kraje – problematické projednávání, často zcela protichůdné představy zapojených subjektů K naplnění kapacity malého EVO postačí území (město, mikroregion) s počtem obyvatel okolo 30 tisíc.

9 Volba kapacity Nezbytná je pečlivá volba kapacity ZEVO nejen vůči množství odpadu ale také vůči spotřebičům tepla !

10 Ekonomika investice cca 150 až 180 mil. Kč dle místních podmínek
cena odpadu na bráně: Kč/t cena tepla na patě na úrovni ceny tepla ze ZP export minimálně 70 % roční produkce tepla energie (vychází i z požadavku na R1>0,65)

11 Mzdové náklady. Prodej tepelné energie.
Ekonomika Mzdové náklady. Prodej tepelné energie.

12 Jednotky malých kapacit
příhraniční oblasti, východní a jižní Čechy, severní Morava, obecně hranice svozových oblastí velkých ZEVO municipální oblast – vytápění objektů, dodávka TUV malý a střední průmysl – výrobní podniky (vytápění, technologická pára, výroba chladu) možná „eliminace nutnosti spolupráce“ více subjektů energetické využití odpadů v místě jejich vzniku Možnost uzavření řetězce: původce (majitel) odpadu – zpracovatel – spotřebitel konečných produktů (elektrická a tepelná energie)

13 Jednotky malých kapacit

14 Jednotky malých kapacit

15 Jednotky malých kapacit


Stáhnout ppt "Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit"

Podobné prezentace


Reklamy Google