Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický okruh Řekni mi, co jíš v předmětu Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí se základními pojmy poruchy příjmu potravy. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 citace " Žijeme ve světě, který je posedlý dietami, vyzáblými celebritami a neustálým důrazem na image. Nelze se tedy divit, že se lidé snaží vyrovnat se stále se zvyšujícími standardy, které jsou často pro mnohé nereálné." Sheila Sangová z Women's Channel

3 Jak se rodí modelky Žena a reklama - když nebudete používat prostředek, který z vás udělá krásku z titulní stránky, žádný pořádný muž o vás ani okem nezavadí - v tomto ohledu jsou nepřekonatelné reklamy na hubnoucí přípravky Žena a zdraví - současná společnost nutí ženy přizpůsobovat se nepřirozenému ideálu krásy Žena a časopisy - z téměř všech stránek časopisů se dívají mladé, krásné, štíhlé až nezdravě vyhublé modelky, které navíc září dokonalým štěstím

4 Jde o psychická onemocnění tzn. chování spojené s např. anorexií či bulimií není od určitého stádia nemocný člověk schopen ovládat a tedy se i sám bez pomoci druhých nemoci zbavit. Nemoc bývá doprovázena ztrátou zájmu o kontakt s vrstevníky (především u anorexie), nesoustředěností a náladovostí. Středem zájmu se stává jídlo a vlastní postava. citace

5 Úmyslné snižování váhy. intenzivní strach z přibývání na váze časté sledování tělesné hmotnosti zkreslené vnímání vlastního těla (vnímá sama sebe jako tlustou, mohutnou a nevzhlednou a má soustavnou tendenci pomocí omezování příjmu potravy, urychlování výdeje přijaté energie) citace

6 Je toho málo. Snad jen pocit kontroly, čistoty, výjimečnosti. Cítila jsem se jiná, lepší než ostatní, kteří se cpou knedlíky a huntují své tělo masem. Mohla jsem ovládat sebe i okolí. Cítila jsem sebekontrolu a touhu dodržovat „svá pravidla“, která jsem si vytvořila a striktně dodržovala. Můj život měl přesný řád, který jsem si držela 10 let. Je teď proto velmi těžké začít znovu. Po těch letech anorektického chování se těžko vracím zpět. Stále však doufám, že to ač nedobrovolně, ale vlastní vůlí dokážu.

7 Ztratila jsem pojem o tom, co je „normální“ (jídlo, porce, chování u jídla, váha vzhled, tuk, potraviny,…). Opustila mě spoustu přátel, kamarádky, přítel, rodiče mi přestali věřit. Strávila jsem 90 % života přemýšlením o jídle a o všem, co se ho týká. Měla jsem hrozné deprese, když jsem si vzala něco, co jsem si tzv. „zakázala“ a dlouho odpírala. Vyčítala jsem si každé sousto, které jsem snědla. Dokázala jsem se bavit jen o jídle o dietách, ráda jsem vařila, sbírala recepty, neustále jsem na to myslela. Ztratila jsem menstruaci, zájem o druhé, chuť na sex, přestala jsem se o sebe starat. Své tělo jsem vnímala jako vetřelce, kterého musím zničit, odstranit, zabít,… No, málem se mi to povedlo.

8 citace

9 neustále se zabývá jídlem, touha po jídle, přejídání snaha zmírnit vliv jídla na váhu zvracením (hladovkou, projímadly) chorobný strach z tloušťky citace

10 citace

11  špatný denní režim  jídlo je reakcí nikoli na hlad, ale na absolutně jiné podněty  mnoho lidí jí kvůli stresu  psychické problémy  tzv. úsporné geny  dřívější neustálé pokusy o diety Jaké jsou příčiny? citace Konzumují velká množství jídla, i když nemají hlad, a nesnaží se jídla zbavit jako osoby trpící bulimií.

12 citace  schopen jíst, když mám hlad a až do sytosti  být schopen si vybrat jídlo, které mám rád  počkat si na to „pravé jídlo“ (ale zase se neomezovat příliš dlouho)  někdy se najíst dost a chtít i víc  jíst minimálně 3 x denně (ideální je jíst 5-6 x denně menší porce)  věřit vlastnímu tělu, že chyby v jídle zvládne  věnovat jídlu pouze určitý omezený čas a pozornost  nechat na talíři pár sušenek, protože je mohu mít i zítra  občas se najíst víc, když je jídlo čerstvé  někdy se přejíst až do pocitu nepohody


Stáhnout ppt "NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google