Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami"— Transkript prezentace:

1 Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Školicí materiál Duševní hygiena Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami CZ.1.07/1.2.39/

2 Duševní hygiena - nový obor, který vznikl ve 20. století
- je na pomezí psychologie, lékařských věd a sociologie Komplikují se vztahy ve společnosti, na člověka působí stále více stresových situací…. Duševní hygiena se snaží sestavit soubor pravidel, které slouží k udržení duševního zdraví.

3 Oblasti na které se DH zaměřuje:
1) prevence (předcházení problémům) 2) autoregulace – abychom si sami uměli uchovat své duševní zdraví, neočekávali až se změní okolí a někdo nám pomůže 3) lehké poruchy – především duševní rovnováhy  adaptace (abychom se dokázali přizpůsobit přiměřeným požadavkům okolí, vyrovnat se s tím, že nejsme zrovna v pohodě)

4 Pravidla duševní hygieny
Dobrá životospráva (stravování, sportování, dostatečný spánek - 8h - individuální) Důraz je kladen na dýchání (pomalé, klidné, hluboké – v běžném životě i ve stresové situaci) Dobré vztahy s lidmi, mít zázemí, harmonický život (snažit se budovat si dobré vztahy, svěřovat se lidem, kterým věříme, nebýt sám) Organizace času – plánovat čas na práci a na odpočinek (předcházíme přetěžování organismu)

5 Organizace práce – respektování osobního tempa, využití biorytmů (mnohdy v pracovním nasazení téměř nereálné) Relaxační cvičení (jóga), autogenní tréning, Pilates, masáže, sport Aktivní řešení, popř. odstranění příčin starostí Citové přeladění – snažím se podívat na problém z humorné stránky Myslet optimisticky (vážit si toho, co mám, nehledat jen to, co mi schází, věřit v dobro – dá se to naučit, zpočátku je to třeba „přehánět“, než nám to přijde normální)

6 Nestresovat kvůli hloupostem (učit se rozlišovat důležité a nedůležité)
Dělat něco, co mě baví, z čeho mám, nebo bych mohl/a mít radost Dělat dobré skutky (počítá se i „blbůstka“, potěší mně i toho druhého) Zapisovat si své úspěchy, nebo si večer před spaním říkat, co se mi povedlo Mít dostatečně vysoké sebevědomí (nesrovnávat se s „borci“, uvědomit si, co dokážu, co mi jde, v čem jsem dobrý, co by se ode mě mohl někdo naučit, JSEM JEDINEČNÝ)

7 Dodržováním pravidel duševní hygieny předcházíme:
špatné náladě, únavě, stresu, syndromu vyhoření, chronickému únavovému syndromu, zhroucení, somatickým (tělesným) i duševním chorobám… …(a vlastně i z toho plynoucím problémům ve vztazích s druhými lidmi)

8 Nevyrovnaný člověk: je napjatý, vrtí se, potí se, cítí se stísněně, reaguje podrážděně či úzkostlivě na otázky (hlavně cizích) lidí, zrychlené dýchání, nesoustředěnost v písemném projevu – malý prostor mezi slovy a řádky, silný nebo zvlášť slabý tlak na pero…

9 Tři zlatá pravidla duševní hygieny:
1. Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá 2. Každý úspěch se násobí deseti, neúspěch se dělí deseti 3. Odpočívám alespoň o 5 minut dříve než je úplně pozdě

10 Otázky k opakování: 1. Vysvětlete pojem „duševní hygiena“.
2. Na které oblasti se DH zaměřuje? 3. Jmenujte základní pravidla DH (min. 5) 4. Čemu předcházíme při dodržování zásad DH? 5. Jaké projevy můžeme sledovat u nevyrovnaného člověka?


Stáhnout ppt "Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami"

Podobné prezentace


Reklamy Google