Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní zřízení ve světě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní zřízení ve světě"— Transkript prezentace:

1 Státní zřízení ve světě
Formy vlád ve světě Státní zřízení ve světě

2 Druhy státního zřízení
Republika Unitární stát Federace Konfederace Monarchie Konstituční Absolutistická Teokracie

3 Unitární stát Unitární stát (unus) jednotný stát – jediná vláda, zákony a občanství, jednomu centru jsou podřízeny nižší správní jednotky (ČR, SR, Francie, Polsko) V roce 2000 začalo fungovat 14 nových samosprávných krajů.

4

5 Federativní stát Federace (z latinského fœdus, „smlouva“), také spolek nebo svaz států nebo republik, v politickém smyslu je stát složený ze dvou a více autonomních celků. Členské státy nejsou samostaným subjektem mezinárodního práva (nejsou suveréní, na rozdíl od konfederace). Členské státy zpravidla nemají právo z federace vystoupit. Ve federacích existuje dvojí občanství. Člověk je jedna občanem federace jako celku a zároveň občanem jednoho z jejích států. Navenek, v mezinárodním právu, ale vystupuje člověk pouze jako občan federace jako celku.

6 Státy s federativním územně správním zřízením
Evropa 1. Belgické království 2. Bosna a Hercegovina 3. Rakouská republika 4. Spolková republika Německo 5. Švýcarská konfederace Evropa a Asie 6. Ruská federace

7 Státy s federativním územně správním zřízením
Asie 7. Indická republika 8. Malajská federace 9. Pákistánská islámská federace 10. Spojené arabské emiráty Afrika 11. Etiopská fed. dem. republika 12. Federativní isl. republika Komory 13. Nigerská federativní republika 14. Sjednocená rep. Tanzanie

8 Státy s federativním územně správním zřízením
Amerika 15. Argentinská republika 16. Brazilská federativní republika 17. Kanada 18. Spojené státy americké 19. Spojené státy mexické 20. Federace Sv. Kryštof a Nevis 21. Venezuelská republika Austrálie a Oceánie 22. Australský svaz 23. Federativní státy Mikronésie

9 Mapa federací v Evropě

10

11 Německo Německo je federativní parlamentní
zastupitelská demokratická republika. Je rozděleno na 16 spolkových zemí.

12

13

14 Rakousko Rakousko (oficiální název zní Rakouská republika, německy Republik Österreich) je vnitrozemský federativní stát ležící ve střední Evropě. Skládá se z 9 spolkových zemí.

15

16 Belgie Belgická federace se skládá ze 3 společenství,
rozdělených podle jazykového principu,nizozemsky mluvících Vlámů a frankofonních Valonů, Včetně orgánů federálních tak v Belgii působí 6 vlád a 6 parlamentů zároveň.

17

18

19 Mapa federací ve světe

20

21 USA Spojené státy americké – anglicky United States of America, zkratka USA Federativní prezidentská republika. Spojené státy se skládají z 50 států, federálního území s hlavním městem a sídlem vlády a Kongresu (District of Columbia), přidružených států s vnitřní samosprávou (Portoriko, Severní Mariany a další) a samosprávných území Spojených států (Guam, Panenské ostrovy, Americká Samoa a další).

22

23 Rusko 21 republik (rusky: республики, j. č. республика).
Republiky mají ze všech subjektů federace nejvyšší stupeň autonomie. Mají vlastní ústavu, prezidenta, parlament, právo vydávat zákony a stanovit úřední jazyk republiky. Nejsou však subjektem z hlediska mezinárodního práva; tím je pouze Ruská federace. Republiky jsou založeny na etnickém základě, tedy představují oblasti obývané některým z neruských etnik federace. Prezident federace jmenuje svého kandidáta prezidentem republiky po schválení nominace v regionálním parlamentu.

24 Konfederace Konfederace je spolek států vzniklý na základě mezinárodní smlouvy. Konfederace je tvořena samostatnými státy, které jsou samy o sobě subjektem mezinárodního práva. Nemá úplnou soustavu nejvyšších státních orgánů. Orgány disponuje pouze na základě toho, jaké kompetence byly mezinárodní smlouvou konfederaci svěřeny. Státy konfederace si ponechají například samostatnou zahraniční politiku nebo vlastní armádu. Naopak některé věci, jako např. měnu, cla,…, mají státy spojené do konfederace společnou.

25 Švýcarsko Švýcarská konfederace či Švýcarské spříseženství, krátce Švýcarsko Moderní Švýcarsko vzniklo v první polovině 19. století. Spojením spolu soupeřících států (kantonů) Švýcarsko je federace (formálně stále konfederace) 26 spolkových států. 20 z nich jsou kantony, 6 jsou polokantony. Postavení kantonů a polokantonů co se týče míry autonomie se nijak neliší. Každý z těchto 26 států má, podobně jako spolkové země v Německu nebo spolkové státy USA, vlastní parlament, zákony, vládu, rozpočet i ústavu.

26

27

28 Zpracoval: J.Vídeňský http://www.volny.cz/jan.molcik/404.jpg


Stáhnout ppt "Státní zřízení ve světě"

Podobné prezentace


Reklamy Google