Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové"— Transkript prezentace:

1 Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové
Veronika Motyčková a Natálie Vavřínová, VS1

2 Základní údaje Úřední jazyk: - francouzština Hlavní město: Brusel
Počet obyvatel: - Valoni: 33% - Vlámové: 57% - Ostatní: 10% Úřední jazyk: - francouzština - nizozemština - němčina Politický systém: Konstituční monarchie Král: Filip Belgický

3 Federální oblasti Belgie se dělí na tři federální oblasti. - Vlámsko
- Valonsko - Brusel

4 Národnostní problémy Většina konfliktů v Belgii má původ v otázce jazyků. Vlámština je mateřským jazykem většiny obyvatel Belgie. I tak v minulém století převládala francouzština. Dalším problémem je vláda. Každá národnost chce prosadit něco jiného. Jejich spory trvají už od 17. století.

5 Belgie se postupně dostávala do sféry vlivu Francie, zpod jejíž vlády byla osvobozena až v roce 1815. Po Vídeňském kongresu byla připojena k Nizozemí. Ani to ale netrvalo dlouho – Belgičané mluvili francouzsky, byli to katolíci a nikoli protestanti. V roce 1830 povstali a vyhlásili nezávislost - Belgické království.  Dvacet let na to ale ve Flandrech začalo vznikat nacionalistické hnutí, které zprvu požadovalo zrovnoprávnit vlámštinu s francouzštinou. 

6 Jazyk Roku 1898 byl přijat zákon o rovnoprávnosti francouzštiny a vlámštiny. Francouzština zůstala jazykem elit. Vlámštinu užívali jen rolníci na severu. Roku 1932 bylo rozhodnuto, že dvojjazyčným zůstane jen hlavní město Brusel.  Ve školách je povinná výuka francouzštiny i vlámštiny. Vlámové však francouzštinou mluvit odmítají.

7 Vláda V čele celého státu stojí král Filip Belgický a dvoukomorový parlament. V roce 1993 byly ustaveny tři regionální vlády první pro vlámsky hovořící oblast druhá pro frankofonní oblast třetí pro hlavní město Brusel Vláda v Belgii se musí skládat ze shodného počtu vlámsky a francouzsky mluvících ministrů. Ministři by měli rozhodovat shodně. Parlament by měl být rozdělen do dvou jazykových skupin.

8 Stejně tak v zemi působí 6 parlamentů.
V Belgii působí 6 vlád  federální vlámská valonského regionu regionu Brusel francouzského společenství germanofonního společenství Stejně tak v zemi působí 6 parlamentů.

9 Konflikty Vlámsko-valonským konfliktem se považuje konflikt mezi dvěma rozdílnými společenstvími a národy, které se na společném území Belgického království střetávají. V posledních letech se dokonce objevuje spekulace o rozdělení federace na dva samostatné státy. Inspirací je rozdělení Československa v roce 1993 Sporů mezi Vlámy a Valony je víc než dost. Ty nejviditelnější jsou o peníze. Mnoho lidí má pocit, že uspořádání Belgie je komplikované.

10 Zajímavosti Vlámové a Valoni – na čas přátelé, sjednocení díky fotbalu. Vlámové a Valoni se hádají kvůli pandám, které Belgii daroval Peking. Nerozumíme si, nemáme se rádi, ale žijeme spolu.

11 Zdroje Ohniska napětí ve světě. ISBN


Stáhnout ppt "Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové"

Podobné prezentace


Reklamy Google