Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví PředmětTechnika obsluhy a služeb RočníkPrvní a druhý Název tematické oblasti (sady)Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluAlternativní metody přípravy kávy – základní informace Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit alternativní metody přípravy kávy a jejich využití v praxi. Výuku je vhodné doplnit praktickými ukázkami. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období)26. září 2013 Ověřeno25. října 2013

3 Alternativní metody přípravy kávy

4 French press Vacum pot Aeropress Džezva Moka konvička Chemex Klíčové pojmy

5 ZÁKLADNÍ MYŠLENKY každá metoda přípravy kávy má vliv na konečnou chuť nový směr vnímání kávy kvalita kávy a zpracování kávy kulinární zážitek odlišnost přípravy

6 FRENCH PRESS první verze FP je z roku 1806 a autorem je Benjamin Thompson Základní princip: – mechanické oddělení vzniklého sedimentu od nápoje. Káva má plnější tělo a silnější chuť.

7 FRENCH PRESS Ingredience: teplá voda (92-96 ° C; 0,5l na 30 g namleté kávy) namletá káva (hrubší namletí) doba extrakce (4 minuty) Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 65. ISSN

8 VACUM POT první prototypy vznikly v Berlíně, koncem 17. stol. káva je výrazně silná vakuový kávovar se skládá z: – dvě skleněné nádoby – trubice – filtr Vakuový kávovár Cona z počátku 20. století, používaný v pražské kavárně Al Cafetero Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2009, roč. 2009, s. 52. ISSN

9 VACUM POT Postup přípravy kávy: Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 66. ISSN Ray Sato; Vacum pot; CC-BY-SA 3.0,2.5,2.0,1.0. [ ]

10 AEROPRESS Součásti: – plastový válec, píst, sítko, papírový filtr Výhody – příprava 1-2 min. – nízké procento kofeinu – malé množství hořkých látek – káva je čistá a bez jakékoli prašnosti Postup přípravy kávy: nejprve papírový filtr promyjeme vodou a vložíme ho do sítka a tím se uzamkne na konec plastového válce, který se umístí na šálek; do válce se nasype jemně umletá káva a voda o teplotě 95 °C, promíchá se  ihned se nasadí píst a lehkým tlakem se extrahuje výsledný nápoj.

11 AEROPRESS Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2011, roč. 2011, s. 56. ISSN

12 TURECKÁ DŽEZVA Tradiční je způsob přípravy kávy „turecká káva“ (Turecko, Balkán, část Ruska) Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 67. ISSN

13 TURECKÁ DŽEZVA Příprava: Do džezvy nasypeme jemně mletou kávu, kterou smícháme se studenou vodou. Přivedeme k varu. Na povrchu se vytvoří pěna, která vám začne pomalu kypět (jakmile káva vzkypí až k okraji konvičky, odstavte ji od zdroje tepla, počkejte až se káva usadí a poté znovu dejte na zdroj tepla a nechte vzkypět). Pěnu lze odebírat do nahřátých šálků Vychytávky: – karamelizace cukru – kardamon

14 MOKA KONVIČKA Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 67. ISSN

15 MOKA KONVIČKA Jednoduchý systém přípravy kávy Sam Fentress; Moka.steam; [ ]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moka.steam.png

16 CHEMEX Méně známý způsob přípravy, ale odborníky ceněn pro schopnost připravit extrémně čistý a komplexní šálek. Chemex pochází z roku 1940, autorem je dr. Peter Schumbohm. Ingredience: teplá voda (92-96 ° C; 0,5l na 30 g namleté kávy) namletá káva (hrubší namletí) papírový filtr doba extrakce (4 minuty)

17 Použitá literatura: Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s ISSN Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2011, roč. 2011, s. 56. ISSN Použité zdroje: [ ]http://www.caffemorettino.cz/94-oblasti-pestovani.html [ ]http://www.espreso.cz/ kavy-doma; [ ]http://www.doubleshot.cz/prislusenstvi/alternativni-metody-pripravy- kavy-doma Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google