Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PHP Souhrnné cvičení 3 - 18 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PHP Souhrnné cvičení 3 - 18 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 PHP Souhrnné cvičení 3 - 18 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál poskytuje žákům sadu příkladů na ukládání dat, získaných s pomocí formuláře, do textového souboru. Musí být doplněn výkladem. AutorMgr. Josef Nožička (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaSoubor, formulář, skript Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí IKT.

3 Příklad 1 Vytvořte formulář dle níže uvedeného vzhledu :

4 Příklad 1 - pokračování V dokumentu Souhrnné cvičení 2 jsme si ukázali zpracování tohoto formuláře tak, že byl proveden kontrolní výpis odeslaných dat na obrazovku. Příklad výpisu: Nyní program upravíme tak, aby se odeslaná data místo na obrazovku zapsala do textového souboru UCASTNICI.TXT, přičemž struktura zapsaných dat bude stejná, jako při předchozím výpisu kontrolních informací na obrazovku.

5 Řešení: <?php $f=fopen("ucastnici.txt","a"); fwrite($f, "Jméno:".$_REQUEST["jmeno"]." "); fwrite($f, "Příjmení:".$_REQUEST["prijmeni"]." "); fwrite($f, "Adresa:".$_REQUEST["adresa"]." "); fwrite($f, "Email:".$_REQUEST["email"]." "); $pom=$_REQUEST["kurzy"]; for ($i=0;$i<=4;$i++) { if ($pom[$i]) fwrite($f, "$pom[$i] "); } if ($_REQUEST["platba"]==1) fwrite($f," Platba: hotově "); else fwrite($f," Platba: převodem na účet "); fclose($f); echo "Údaje byly zapsány do souboru UCASTNICI.TXT"; ?> Do příslušného souboru se zapíší následující příkazy:

6 Kontrolní výpis souboru: <?php $f=fopen("ucastnici.txt","r"); while (!feof($f)) { $radek=fgets($f,1024); echo"$radek "; } fclose($f); ?> Obsah souboru na obrazovku je možno v PHP provést jednorázově s pomocí příkazů include nebo require: include(“ucastnici.txt“); případně require (“ucastnici.txt“); Pokud by byl s výpisem souboru pomocí těchto příkazů problém (například kvůli způsobu ukončování řádků při zápisu do souboru), je možné tento výpis jednoduchým způsobem naprogramovat:

7 Příklad 2: Napište program, který z textového souboru UCASTNICI.TXT (získaného pomocí programu z předchozího příkladu) vytvoří přehledný HTML dokument, v němž na každém řádku bude vždy zobrazeno jméno, příjmení a adresa přihlášeného účastníka. Analýza: Aby se soubor UCASTNICI.TXT dal lépe zpracovat pro čtení, v programu z předchozího příkladu provedeme drobné úpravy: na prvních 4 řádcích vypustíme výpis popisků (Jméno, Příjmení …) a ukončení řádku nebudeme provádět pomocí HTML tagu, ale pomocí příkazu echo “\n“.

8 Řešení: $f=fopen("ucastnici.txt","a"); fwrite($f, $_REQUEST["jmeno"]."\n"); fwrite($f, $_REQUEST["prijmeni"]."\n"); fwrite($f, $_REQUEST["adresa"]."\n"); fwrite($f, $_REQUEST["email"]."\n"); $pom=$_REQUEST["kurzy"]; for ($i=0;$i<=4;$i++) { if ($pom[$i]) fwrite($f, "$pom[$i] "); } if ($_REQUEST["platba"]==1) fwrite($f,"\n Platba: hotově\n"); else fwrite($f,"\n Platba: převodem na účet\n"); fclose($f); echo "Údaje byly zapsány do souboru UCASTNICI.TXT "; fclose($f); } Skript tak bude upraven do následující podoby:

9 Řešení - pokračování: <?php $f=fopen("ucastnici.txt","r"); $g=fopen("ucastnici.html","w"); fwrite($g," Seznam účastníků: "); fwrite($g," "); while (!feof($f)) { $radek=fgets($f,1024); fputs($g," $radek"); $radek=fgets($f,1024); fputs($g," $radek"); $radek=fgets($f,1024); fputs($g," $radek"); for ($i=0;$i<3;$i++) $radek=fgets($f,1024); } fwrite($g," "); fclose($g); ?> Nyní nám již nic nebrání v naprogramování výsledného skriptu:

10 Příklad 2 – výsledný výpis:

11 Zdroje BRÁZA, Jiří. PHP 5: začínáme programovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 244 s. ISBN 80-247-1146-X.


Stáhnout ppt "PHP Souhrnné cvičení 3 - 18 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google