Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička"— Transkript prezentace:

1 IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička

2 Anotace Materiál poskytuje žákům souhrnný přehled HTML příkazů, umožňujících vytvoření formuláře, který pak bude následně zpracován s pomocí skriptovacího jazyka PHP. Musí být doplněn výkladem. Autor Mgr. Josef Nožička (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Formulář, tag, atribut Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí IKT.

3 Formulář a jeho význam Jednou z hlavních výhod jazyka PHP je, že umožňuje pracovat s formuláři. Díky nim je možné zapojit návštěvníka webové stránky do průběhu zpracování skriptu. Využití formulářů na webové stránce je velmi široké. S jejich aplikací lze uživateli umožnit odeslat elektronickou přihlášku, spustit si online test, odpovědět na anketní otázku, atd. Zatímco vytvoření vzhledu formuláře je záležitost HTML, jeho zpracování se již provádí s pomocí PHP (případně jiného skriptovacího jazyka).

4 Příklad formuláře textové pole radio checkbox výběrové pole
víceřádkové textové pole submit

5 Struktura formuláře Základem každého formuláře je HTML tag <FORM>. Jedná se o párový tag a každý prvek, který je součástí formuláře, musí být umístěn mezi prvky <FORM> a </FORM>. <FORM ACTION="dotaznik.php" METHOD="POST" > Atribut action je adresa skriptu, který provede zpracování formuláře. Vytvoření formuláře (což je záležitost HTML) i jeho zpracování (což je již záležitost PHP) lze přitom mít ve stejném souboru nebo je možné umístit každou z těchto částí do jiného souboru.

6 Struktura formuláře - pokračování
<FORM ACTION="dotaznik.php" METHOD="POST" > Atribut method nabývá hodnot POST nebo GET. Když atribut vynecháme, použije se metoda GET, která posílá data jako součást URL adresy. Data jsou vidět v adresním řádku). Proto by se měla metoda GET používat pro formuláře s malým objemem dat a pro data, u kterých nevadí, že si je návštěvník stránky přečte, případně je v adresním řádku změní. U metody POST naopak nejsou data v URL adrese vidět a tato metoda je vhodná i pro formuláře s větším objemem dat.

7 Prvky formuláře Nejčastěji používaným prvkem formuláře je tag input, který je zároveň nejvariabilnějším formulářovým prvkem. S jeho pomocí je možno vytvořit několik různým typů aktivních prvků. Který konkrétní prvek chceme vložit, je určeno atributem type. Přehled formulářových prvků, které lze vytvořit s pomocí tagu input: text jednořádkové textové pole password stejné jako předchozí, ale editovaný text se zde nezobrazuje checkbox zaškrtávací pole radio přepínací tlačítko hidden skryté pole, které uživatel nevidí submit tlačítko pro odeslání formuláře (po kliknutí na něj se provede skript, jehož název je zadán u <form action= >

8 Prvky formuláře - část 2 Další prvky, které lze vytvořit s pomocí tagu input: button akční tlačítko, sloužící ke spuštění pomocného skriptu image tlačítko, sloužící pro nahrání obrázku do formuláře file tlačítko, sloužící pro připojení souboru k formuláři reset tlačítko pro vynulování formuláře Dalším formulářovým prvkem, který nelze vytvořit s pomocí tagu input je víceřádkové textové pole. Tento prvek se vytvoří s pomocí tagu textarea. Příklad: <TEXTAREA NAME="zaliby" ROWS=3 COLS=20> </TEXTAREA> Pomocí atributů rows a cols se určují rozměry textového okna. Celý text, který uživatel do okna při vyplnění formuláře zapíše, se uloží jako jeden řetězec (bez ohledu na rozdělení na řádky).

9 Prvky formuláře - část 3 Dalším často používaným prvkem formuláře je výběrové pole, které lze vytvořit kombinací HTML tagů <SELECT> a <OPTION>. Příklad: <SELECT NAME="jazyky[]" SIZE=3 MULTIPLE> <OPTION VALUE="a">angličtina <OPTION VALUE="n">němčina <OPTION VALUE="r">ruština </SELECT> Atribut name u tagu select slouží (tak jako i u jiných prvků) k identifikaci prvku, atribut size určuje počet zobrazených řádků ve výběrovém okně, atribut multiple slouží k umožnění vícenásobného výběru. Atribut value u tagu option slouží k rozpoznání označeného řádku.

10 Zdroje BRÁZA, Jiří. PHP 5: začínáme programovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 244 s. ISBN X.


Stáhnout ppt "IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička"

Podobné prezentace


Reklamy Google