Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vagová stimulace a možnosti léčby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vagová stimulace a možnosti léčby"— Transkript prezentace:

1 Vagová stimulace a možnosti léčby
Úvod : přístroj nové generace u nás používaný od roku 2011, stojí je hryzený pojišťovou, který má řadu výhod proti tomu, který se používal doposud. Studium mechanizmu působení VNS pomocí například SPECT, PET a fMRI prokazuje velmi rozsáhlý funkční dosah stimulace nervus vagus. Je možné zmínit efekt na kmenovou retikulární formaci, hypotalamus, hippokampus, amygdalu, talamus, Implantovaný stimulátor vysílá pulzy v předem daných intervalech „Pulsní generátor je zhruba poloviční vůči dosud používaným. Vydrží také dvakrát déle, tedy až 10 let a pacienta méně zatěžuje. Technicky jde o zcela novou technologii, přinášející i možnost nových stimulačních programů. Pavel Skořepa Neurovědy 11. prosinec 2012

2 VYUŽITÍ epilepsie deprese

3 POTENCIONÁLNÍ VYUŽITÍ
Alzheimerova choroba Obezita Úzkostná porucha (vč. obsedantně kompulzivní poruchy) Bolesti hlavy Esenciální třes proteinu tau v moku (redukce o 4,8%)

4 OKRAJOVÁ PROBLEMATIKA
Bulimie Poruchy spánku Narkolepsie

5 Závěry Představuje jednu z možností nefarmakologické intervence u vybraných nemocných s některými funkčními neurologickými a psychiatrickými poruchami. Předběžné výsledky u vybraných nemocných jsou slibné, ale další studie na větším počtu pacientů a srovnání se zavedenými léčebnými metodami bude nezbytné.

6 Děkuji za pozornost

7 http://www. neurologiepropraxi


Stáhnout ppt "Vagová stimulace a možnosti léčby"

Podobné prezentace


Reklamy Google