Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Následná a akutní rehabilitace po CMP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Následná a akutní rehabilitace po CMP"— Transkript prezentace:

1 Následná a akutní rehabilitace po CMP
prim. MUDr. Zuzana Dlouhá Státní léčebné lázně Janské Lázně, s.p.

2 RHB- cíl, spolupráce Cílem RHB je využití všech metod k odstranění, zmírnění klinického a psychického deficitu. Dosáhnout toho, aby pacient byl co nejvíce samostatný a nezávislý na svém okolí. K tomu je nezbytně nutná spolupráce lékařů /neurologa, RHB lékaře, internisty/ fyzioterapeuta, psychologa, logopeda, ergoterapeuta a sociálních pracovníku. Samozřejmě spolupráce s rodinou, pokud nějaká existuje a funguje.

3 Zahájení RHB Ihned jakmile lze CPM považovat za ukončenou.
Sestavení individuálního rehabilitačního plánu.

4 Rehabilitace v akutním stadiu
Trvá několik dnů až týdnů. V klinickém nálezu je svalová hypotonie, motorický deficit různého stupně, často bývá porucha komunikace. V tomto období hlavně rehabilitační ošetřovatelství. Polohování - zabránění dekubitů, kontraktur, kloubních deformit, působí proti bolesti, zlepšuje psychicky stav. Při polohování nutno vycházet z antispastických vzorců, volit stabilní polohy. Důraz na polohu kyčelního a ramenního kloubu.

5 Rehabilitace v akutním stadiu
Pasivní cvičení Stimulace Nácvik posturálních reflexních mechanismů

6 Rehabilitace v subakutním stadiu
V tomto období je nástup spasticity. Nácvik aktivní hybnosti a vertikalizace. Pohyby nejprve s dopomocí, dále samostatně, proti odporu globální vzorce -leh-sed-klek, lezení-stoj-chůze- nácvik rovnováhy nácvik izolovaných pohybů-jemná motorika, úchop, pohyb nohy Správně zvolená metodika- Kabat, Vojta , Bobath..

7 Rehabilitace v chronickém stadiu
Fixované vadné posturální a pohybové sterotypyPacient v klasickém držení s flekčním držením HK a extenčním držením DK - W-M držení. Zde je cílem navodit správné pohybové vzorce. Metodika opět reflexní,Kabat,Bobath. Někdy vhodnější vrátit se na počátek/nižší pohybové vzorce/ Většinou se řeší i sekundární potíže-bolestivý ramenní kloub, subluxace na postižené HK. Zajištění ortez, dlah, holí, chodítek, vozíků.

8 Rehabilitace v chronickém stadiu
Pacient po CMP v chronickém stádiu

9 Vybrané statistické údaje
Následná péče v ČR V ROCE 2010 157 OLÚ 70 LDN 6 RÚ 20 OOLÚ 7 OZDRAVOVEN 15 HOSPICŮ 85 LÁZNÍ (z toho může léčit pacienty po CMP 6 léčebných lázní) (zdroj ÚZIS, vyhláška č.58/1997 sb.)

10 Vybrané statistické údaje
Zdroj: ÚZIS, SLL JL Pozn.: U rehabilitačních ústavů tyto údaje ÚZIS nesleduje.

11 Následná rehabilitace v Janských Lázních
PLZ - minerální voda hydrouhličitanovápenatosodného typu - termální. Důraz na individuální fyzioterapii. Elektroléčba, ergoterapie, logopedie. Kapacita 402 lůžek na LD. Dlouholetá tradice a zkušenost s léčbou nervových onemocnění.

12 …děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Následná a akutní rehabilitace po CMP"

Podobné prezentace


Reklamy Google