Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MP.M2.1104 Datum vytvoření: 29. 12. 2012 Vzdělávací oblast: Masáže cvičení Ročník: Druhý – maturitní obor Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Zásady, pomůcky a provedení reflexní masáže. Metodické pokyny nutné pro správné zvládnutí všech sestav reflexní masáže.

3 Metodické pokyny K využití materiálu je nutný počítač s programem MS PowerPoint a projektor. K využití materiálu je nutný počítač s programem MS PowerPoint a projektor. Dobře vybavená masérna se všemi náležitými pomůckami a patřičným vybavením. Dobře vybavená masérna se všemi náležitými pomůckami a patřičným vybavením.

4 Zdroje – literatura ŽALOUDEK, Karel. Masáže. vyd. 2. Praha. Avicenum, 1975, 248 s. ŽALOUDEK, Karel. Masáže. vyd. 2. Praha. Avicenum, 1975, 248 s. Studium na Střední zdravotnické škole v Brně, obor rehabilitační pracovník, přednášející Marián Ledko. Studium na Střední zdravotnické škole v Brně, obor rehabilitační pracovník, přednášející Marián Ledko. Studium na Univerzitě Palackého Olomouc, Studium na Univerzitě Palackého Olomouc, katedra fyzioterapie fakulty tělesné kultury, přednášející MUDr. Radmil Dvořák. katedra fyzioterapie fakulty tělesné kultury, přednášející MUDr. Radmil Dvořák.

5 Reflexní masáže zásady a provedení masáže

6 Zásady a provedení reflexní masáže Reflexní masáž se provádí výhradně na lékařský předpis. Tuto masáž může provádět fyzioterapeut nebo masér s patřičným vzděláním. Reflexní masáž je léčebný výkon. Tento typ masáže se praktikuje na rehabilitačních odděleních ambulantních i lůžkových, téměř ve všech lázeňských zařízeních, v domech pro senioiry, v ústavech sociální péče. Reflexní masáž nepatří do fitness a wellness zařízení.

7 Předpis lege artis Jméno a příjmení pacienta Datum narození Rodné číslo Číslo nebo název zdravotní pojišťovny Diagnóza Počet a frekvence výkonu Lokalizace výkonu Kontrola

8 Zásady a provedení reflexní masáže Přestože reflexní masáž ordinuje pouze lékař, intenzitu a počet opakování jednotlivých hmatů určuje masér. Zdárný výsledek masáže je tedy opravdu v rukou maséra. Masér musí dodržovat pořadí jednotlivých hmatů, pouze tam, kde je to výslovně uvedeno, může některý hmat nahradit jiným.

9 Zásady a provedení reflexní masáže Místnost – masérna Vzdušná, teplá, dobře vyvětraná a zšeřelá místnost. Kvalitní a stabilní masérské lehátko. Kvalitní a stabilní masérské křeslo. Kvalitní židle pro maséra. Dostatek čistého prádla. Sprcha. Toaleta. Místo na odložení oděvu, zástěna.

10 Zásady a provedení reflexní masáže Provedení masáže Masér zvolí pro masírovaného vhodnou polohu podle typu sestavy. Vysvětlí masírovanému postup a upozorní ho na možné nepříjemné pocity. Během masáže s masírovaným komunikuje.

11 Zásady a provedení reflexní masáže Provedení masáže Každý hmat opakuje jednou až třikrát, podle své úvahy, avšak vždy vzhledem k potížím nemocného. Pokud se vyskytnou příliš bouřlivé projevy, masáž ukončí. Po ukončení masáže nemocný odpočívá stejně dlouhou dobu, jakou trvala masáž.

12 Zásady a provedení reflexní masáže Provedení masáže Masáže se ordinují většinou v šesti jednotlivých sezeních. Masáž se opakuje ob den. Je kontraindikováno provádět masáž každý den, vzhledem k přetrvávajícím reflexním změnám v organizmu.

13 Zásady a provedení reflexní masáže Provedení masáže Pokud se pacientův stav nezlepší ani po třetí aplikaci, je nutno terapii změnit. Je naprosto nesprávné očekávat odkladný účinek terapie. Celá série masáží se může opakovat po třech měsících.

14 Zásady a provedení reflexní masáže Pokud masírovaný leží, stojí masér po jeho levé straně. Na některé hmaty musí masér přecházet na druhou stranu. Pokud masírovaný sedí, masér podle typu hmatu buď sedí nebo za masírovaným stojí. Volnou rukou masér fixuje masírovaného, nebo používá volnou ruku k fixaci či většímu tlaku masírující ruky.

15 Zásady a provedení reflexní masáže Provedení masáže Upozornění! Reflexní masáž se zásadně provádí bez použití jakéhokoli masážního prostředku. Pokud by se nějaký použil, nejedná se o reflexní masáž, ale o zcela jinou techniku!!!

16 Opakování Kdo ordinuje reflexní masáž? Lékař Kdo určuje intenzitu masáže? Masér Jak dlouho reflexní masáž trvá? Asi dvacet minut Jaký masážní prostředek se u reflexní masáže používá? Žádný


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení."

Podobné prezentace


Reklamy Google