Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice."— Transkript prezentace:

1 Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

2 Prozac  Patří do skupiny SSRI antidepresiv. SSRI  Základem tohoto léku je antidepresivum fluoxetin.  Prozac byl vyvinut mezinárodní farmaceutickou společností Elli Lilly.

3 Funkce Prozacu u člověka  Prozac blokuje „pumpu“ odstraňující z nervových buněk přenašeč nervových signálů serotonin, tím se prodlužuje účinek serotoninu, významného neuromediátoru v mozku.

4 Kdy Prozac použít?  K léčbě depresivních onemocnění, spojených s úzkostnými poruchami, bulimie a mentální anorexie.  Prozac je určen pro dospělé pacienty, ale od roku 2006 se může předepisovat i dětem již od 8 let se středně těžkou až těžkou depresí.

5 Dávkování Prozacu  Přesné dávkování vždy určí lékař.  Při depresích a nutkavých stavech užívají dospělí i starší pacienti zpravidla 20 mg (1 tobolka) ráno denně.  Maximální doporučená dávka je 80 mg denně.  Léčba je obvykle dlouhodobá.

6 Nežádoucí účinky  Nauzea, krvácivost, ztráta chuti k jídlu, poruchy spánku, agresivní chování, nervozita, závratě, třes,, nadměrné pocení, zívání, zimnice, bušení srdce, vasodilatace, záškuby – tiky.  Vyrážka, svědění, přecitlivělost na světlo, častější močení,váhový úbytek, neobvyklé živé sny, únava.

7 Účinky Prozacu u živočichů  U člověka zvyšuje Prozac v mozku hladinu serotoninu a potlačuje depresivní stavy.  U některých živočichů, je ale Prozac schopen narušit jejich reprodukci.

8 Prozac v tělech sladkovodních ryb a měkkýšů  Aktivní složka antidepresiva Prozacu fluoxetin byla nalezena v tělech sladkovodních ryb a mlžů.  Do vody se dostává z moči lidí léčených na duševní deprese.  Protože je stálý, zůstává dlouho v životním prostředí  Fluoxetin byl nalezen v mozku, játrech i svalovině ryb.

9 Prozac v tělech sladkovodních ryb a měkkýšů  Sladkovodní mlž Elliptio complanata.  Díky velkému množství fluoxetinu v jejich těle, vypouštějí samičky nedovyvinuté larvy.

10 Prozac v tělech ryb ....

11 Antidepresiva v přírodě  Stopové koncentrace nejběžněji používaných léků už byly prokázány nejen v řekách, ale i v pobřežních vodách moří.  K nejčastějším lékům, kterým znečišťujeme přírodu, patří právě antidepresiva.


Stáhnout ppt "Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice."

Podobné prezentace


Reklamy Google