Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fluorid v zubní hygieně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fluorid v zubní hygieně"— Transkript prezentace:

1 Fluorid v zubní hygieně
Martin Bydžovský, Adam Spurný, Filip Šavel Třída TL 1 SPŠS A OA KLADNO

2 Zubní kaz Zubní kaz je infekční onemocnění.
Zubní kaz vzniká díky bakteriím, které pokrývají povrch zubní skloviny. Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, kvůli kterým poté bolí zub. Pro jeho tvorbu jsou nejlepší zubní praskliny a prostory mezi zuby. Velký význam proti zubním kazům mají fluoridy, které posilují zubní sklovinu.

3 Fluorid sodný-zbavení zubního kazu
V prevenci zubního kazu hraje fluor mimořádně důležitou roli. Nejčastěji se používá Fluorid sodný. Fluorid sodný se připravuje neutralizací kyseliny fluorovodíkové HF + NaOH → NaF + H2O Fluoridové soli se používají k posilování zubů tvorbou fluorapatitu, přirozené složky zubní skloviny. Zubní pasty často obsahují fluorid sodný jako složku proti zubnímu kazu.

4 Fluoridace Přítomnost fluoridu v našem organismu zvyšuje odolnost zubů proti zubnímu kazu. Fluorid poskytuje zubům čtyři účinky: Zvyšuje odolnost všech zubních plošek proti působení kyselin. Snižuje demineralizaci – úbytek minerálů, vápníku a fosfátů ze skloviny. Podporuje mineralizaci – opětný přívod minerálů, vápníku a fosfátů do skloviny. Zabraňuje metabolismu bakterií. Fluorid působí buď přímo, nebo nepřímo. Přímo působí na povrch už prořezaného zubu, na jeho sklovinu tím, že podporuje remineralizaci. Nepřímo působilo vstřebání do trávicího ústrojí nebo do krevního oběhu a ukládá se do skloviny při jejím vývoji – to má význam především u těhotných žen a malých dětí, kdy je třeba fluoridy dodávat kontinuálně (u těhotných z důvodu žádoucí demineralizace, u malých dětí kvůli dozrávání zubní skloviny) .

5 Zubní pasty Současný trh nabízí nepřeberné množství různých druhů zubních past. Liší se nejen barevně či příchutěmi, ale také – a to je důležité – složením, množstvím fluoru a určením pro různé problémy apod. Do past se přidávají různé typy a koncentrace fluoridů. Pani která si nečistila zuby 

6 Zubní pasty Běžná zubní pasta je zhruba ze 75 % tvořena vodou, asi z 20 % brusnými prostředky, z 1 až 4 % pěnícími prostředky a příchutěmi, pojidly, barvivy a fluoridem. Zubní pasty s fluoridy snižují při pravidelném používání kazivost zubů o 20 až 30 %. Monofluorfosfát je určen pro pacienty s nízkou kazivostí. Zubní pastu není žádoucí z úst nějak důkladně vyplachovat, protože tím snížíme její účinnost.

7 Ústní vody Ústní vody jsou doplňkem na vyčištěné zuby.
Existují různé druhy. Mohou mít podle složení protikazový a protizánětlivý účinek nebo obsahovat fluorid sodný, který posiluje zubní sklovinu.

8 Další možnosti získávání fluoridů
Fluorizace pitné vody Je to nejvýhodnější způsob dodávání fluoru do organismu. Fluorizace vody snižuje kazivost v průměru o 50%. Tablety NaF – fluorid sodný Mezi výhody této aplikace fluoridů patří možnost přesného dávkování, nezávislost na technických zařízeních (fluorizace vody) a snadný způsob aplikace. Tablety jsou pouze na doporučení lékaře kojencům a rozpouštěné v čaji nebo vodě, větším dětem se nechají rozkousat v ústech. Nevýhodou je zvykání si dítěte na příjem léků.

9 Bezpečnost Fluorid sodný je toxický při použití. Při velkých dávkách postihuje srdce a oběhový systém. Smrtelná dávka pro 70kg člověka se odhaduje na 5-10 g. Muže způsobit vředy. Při nízkých dávkách používaných k fluoridaci vody je jediným jednoznačným vedlejším účinkem zubní fluoróza- která může změnit vzhled zubů

10 Otázky Otázka č. 1: Proč je pro nás fluor prospěšný? Otázka č. 2: Jaký je nejvýhodnější způsob dodávání fluoru do našeho organismu? Otázka č. 3: Pro jaké lidi je určen monofluorfosfát?


Stáhnout ppt "Fluorid v zubní hygieně"

Podobné prezentace


Reklamy Google