Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ."— Transkript prezentace:

1 ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ

2 MLÉČNÝ CHRUP Dětský - mléčný chrup je dočasný. Počet zubů po konečném prořezání je dvacet (8řezáků, 4 špičáky, 8 stoliček). Rostou od 6–7 měsíců do 2 let. Kolem šesti let je mléčný chrup postupně vyměňován za trvalý.

3 Zuby jsou tvarově rozlišeny na řezáky , špičáky, třenové zuby a stoličky . Počet zubů těchto typů se zapisuje jako zubní vzorec; zubní vzorec dospělého člověka je , což znamená, že v pravé polovině horní čelisti má člověk 2 řezáky, 1 špičák, 2 zuby třenové a 3 stoličky. Mléčný chrup má zubní vzorec (celkem 20 zubů). Zuby zajišťují mechanické zpracování potravy.

4 Každý zub se skládá z korunky, krčku a kořene.
Zuby slouží člověku i zvířatům ke kousání a rozmělňování či trhání potravy. Každý zub se skládá z korunky, krčku a kořene. SKLOVINA – lesklá vrstva na zubu ŘEZÁKY – přední zuby ŠPIČÁKY – zuby k trhání potravy STOLIČKY – zuby k drcení potravy DŘEŇ – je uvnitř zubu

5 ZUBNÍ SKLOVINA Sklovina je velmi odolná a při poškození nemá schopnost regenerace. Vrstva skloviny je silná jeden až tři milimetry. Lidský zub - stolička A - korunka B - kořen 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv

6 ŘEZÁKY Řezáky jsou zuby, které slouží k ukusování potravy. Jsou relativně ostré a nachází se v přední části čelisti. Člověk má 2 střední řezáky ve spodní a horní čelisti. U některých lidí může nastat případ kdy má člověk nad sebou 2 řezáky.

7 ŠPIČÁK Zdravý a čistý chrup má velký vliv na celkové zdraví a kvalitu života člověka a zároveň i na to, jak působíme na ostatní. Příčinou většiny zánětlivých onemocnění dásní a zubních kazů je plak (bakterie shromážděné v koloniích na zubech a měkkých ústních tkáních). Pokud tento plak včas a řádně neodstraníme, vyvolají jeho toxické zplodiny záněty dásní a narušení skloviny na korunce zubu. Celý tento proces je velmi často doprovázen nepříjemným zápachem z úst a může končit až nenávratnou ztrátou zubu.

8 Co možná nevíte Chrup je označení pro soubor zubů v ústní dutině.
Podle typů zubů rozlišujeme chrup homodontní (všechny zuby jsou tvarově stejné, například u kytovců nebo u pásovce) a heterodontní chrup, který je rozlišen až na čtyři různé typy zubů. Jsou to řezák, špičák, třenový zub a stolička.

9 DŘEŇ K zánětu zubní dřeně dochází z různých příčin, z nichž nejčastější je neléčený zubní kaz. Zánět dřeně může probíhat přes několik stádií: prostý, hnisavý, odúmrť a sněť.

10 ZUBNÍ KAZ Zubní kaz, neboli narušení zubní skloviny, je infekční onemocnění poškozující tkáň zubu. Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny. Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu - zub bolí (cítí více chlad, teplo atd.)

11 Pečujete o zuby správně?
Zuby vyžadují zvláštní péči. Musíme si je nejméně 2x denně čistit a pravidelně ( 2x ročně) chodit na preventivní prohlídku.

12 Zdroje: zdravi. ao-institut. cz, zdravi. centrum. cz, wikipedie
Zdroje: zdravi.ao-institut.cz, zdravi.centrum.cz, wikipedie.cz, primumnonnocere.blog.cz, gamepark.cz, veselyzubok.sk, zdravezuby.cz


Stáhnout ppt "ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google