Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní vědy aktivně a interaktivně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní vědy aktivně a interaktivně"— Transkript prezentace:

1 Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová škola stavební, Havířov, příspěvková organizace Název EM Lidský chrup Název sady EM GOJ_BIO_11 Vzdělávací obor Biologie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie Autor Mgr. Jaroslav Goj Ročník 1 Anotace Zub, Stolička, Řezák, Špičák, Třenový zub, Kořen, Krček, Korunka, Sklovina, Zubovina, Mléčný chrup, Zubní kaz,

2 Lidský chrup

3 Obr. 1.

4 Chrup - je označení pro soubor zubů v ústní dutině Zub (dens) je tvrdý útvar v dutině ústní slouží hlavně k uchopování, oddělování a rozmělňování potravy zdravý dospělý člověk má celkem 32 zubů rozdělení zubů: řezáky (8) špičáky (4) třenové zuby (premoláry) (8) stoličky (moláry) (8+4)

5 Obr. 2.

6 Stavba zubu - zuby jsou zasazené v zubních lůžcích - čelistní kost je krytá dásní, která zuby pevně obemyká - zub se skládá ze tří částí, z kořene, krčku a korunky - korunka je pokrytá sklovinou, nejtvrdší látkou v těle a nemá schopnost regenerace - většinu hmoty zubu tvoří zubovina, žlutobílá hmota, podobná kosti - uvnitř zubu je pak dřeňová dutina, ve které je zubní dřeň - do zubní dřeně pronikají přes kanálky v kořenech zubu drobné cévy a také nervy, které jsou příčinou velké citlivosti - stárnutím zuby tmavnou (žloutnou)

7 Stavba zubu: A - korunka B - kořen 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv Obr. 3.

8 Vývoj lidského chrupu - u zárodku se chrup začíná vyvíjet asi v šestém měsíci od šestého do osmého měsíce dochází k prořezávání zubů zuby mléčné jsou jen dočasné a chybí třenové zuby stálý chrup je tvořen spolu s mléčným chrupem mezi 5 až 7 rokem začínají nové zuby tlačit na mléčné a ty vypadávají stálé zuby rostou zhruba do čtrnáctého roku zuby moudrosti se prořezávají jako poslední po patnáctém roce života třetí zuby už nerostou a po vypadnutí jsou nahrazovány zubními protézami narušení zubní skloviny se nazývá zubní kaz a ten je „léčen“ pomocí zubní výplně (plomby)

9 Obr. 4.

10 Citace Obr.1. Teeth of a model, David Shankbone, [8-11-2013],
Dostupný pod licencí Creative Commons, Obr.2. Chrup dospělého člověka, [ ], Obr.3. Lidský zub- stolička, Sam Fentress, [ ], Obr.4. Cervical decay on a premolar, Dozenist, [ ],


Stáhnout ppt "Přírodní vědy aktivně a interaktivně"

Podobné prezentace


Reklamy Google