Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZD_ 3.01 Ústní dutina Název školyStřední škola oděvní a služeb Vizovice

2 Autor Mgr. Iveta Tichá Tematický celek Trávicí soustava Cílová skupina 2. ročník SŠ nezdravotnického směru ukončený maturitní zkouškou Anotace Materiál má podobu prezentace, pomocí které žáci získají informace o anatomii a fyziologii ústní dutiny a své znalosti si na závěr ověří pomocí testu. Materiál je možné promítat na tabuli, popř. vytisknout. Lze ho využít i k samostudiu žáků. Vytvořeno září 2012 Použité zdroje a odkazy: DYLEVSKÝ,I.,TROJAN,S. Somatologie 2. Praha : Avicenum, ISBN NOVOTNÝ,I., HRUŠKA,M. Biologie člověka, 4. vydání. Praha : Nakladatelství Fortuna, ISBN , s. 80.

3 ÚSTNÍ DUTINA

4 Anatomie ústní dutiny • Prostor ohraničený tvrdým a měkkým patrem od dutiny nosní, rty a tvářemi od vnějšího okolí. Spodinu tvoří jazyk připojený svaly k dolní čelisti. • V horní a dolní čelisti jsou zasazeny zuby • Tvrdé patro = výběžek horní čelisti a patrové kosti • Měkké patro = svalová a vazivová destička, horizontálně uložená, navazuje na tvrdé patro, odděluje ústní dutinu od nosní dutiny • Rty a tváře = příčně pruhované svaly, podílí se na příjmu a rozmělnění potravy, na artikulaci řeči

5 Význam ústní dutiny  Rozmělňování potravy (zuby, jazyk, žvýkací svaly) – mechanické zpracování potravy  Promísení se slinami – obalí ostré úlomky potravy a učiní sousto vazké, enzym ptyalin (štěpí polysacharidy na disacharid maltózu) - chemické zpracování potravy  Tvorba chuťových vjemů - ve svalovině jazyka jsou chuťové pohárky pro vnímání 4 základních chutí – sladkost, hořkost, slanost, kyselost  Tvorba řeči – podílí se na artikulaci a tvorbě hlásek

6 Zuby • jsou zasazeny v čelistních jamkách horní a dolní čelisti (zubní lůžka)

7 Stavba a struktura zubu • Stavba zubu : korunka, krček, kořen • Struktura zubu :  sklovina ( ) – vnější vrstva korunky, tvrdá, obsahuje 98% minerálních látek (např. fluorid sodný)  zubovina (dentin) – velmi citlivá na teplo a tlak, svou strukturou připomíná kost  dřeň (pulpa) – bohatě inervovaná a prokrvená, řídká hmota  zubní cement – vrstva obalující kořeny zubu, tvrdá hmota  ozubice (periodontium) – vazivová vlákna vycházející od zubního cementu k okostici čelisti, součást závěsného aparátu zubu, pružný pohyb zubu v čelistní jamce  dáseň (gingiva) – růžová sliznice pevně srostlá s okosticí čelisti, součást závěsného aparátu zubu

8 Druhy zubů podle korunky • řezáky (dentes incisivi) – dlátovitá korunka, 1 kořen, označení i (I) • špičáky (dentes canini) – korunka s jedním hrotem, 1 kořen, označení c (C) • třenové zuby (dentes praemolares) – korunka s dvěma hrbolky, 1 kořen (v dolní čelisti), někdy 2 kořeny v horní čelisti, označení p (P) • stoličky (dentes molares) – korunka s kousací ploškou, 3 kořeny v horní čelisti, 2 kořeny v dolní čelisti, označení m (M)

9

10 Mléčný (dočasný) chrup • 20 zubů • mléčné zuby se prořezávají asi v 6. měsíci věku dítěte až do 2 let věku • v ¼ chrupu : 2 řezáky, 1 špičák, 2 stoličky • přibližně od 6. roku věku jsou nahrazovány trvalými zuby • mléčné zuby se značí v zubním vzorci malými písmeny • zubní vzorec : m 2 m 1 c 1 i 2 i 1 i 1 i 2 c 1 m 1 m 2 m 2 m 1 c 1 i 2 i 1 i 1 i 2 c 1 m 1 m 2

11 Trvalý (definitivní) chrup • 32 zubů • prořezávají se přibližně od 6. roku věku • celý chrup přibližně od 18. roku věku • v ¼ chrupu : 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky • trvalé zuby se značí v zubním vzorci velkými písmeny • zubní vzorec : M 3 M 2 M 1 P 2 P 1 C 1 I 2 I 1 I 1 I 2 C 1 P 1 P 2 M 1 M 2 M 3 M 3 M 2 M 1 P 2 P 1 C 1 I 2 I 1 I 1 I 2 C 1 P 1 P 2 M 1 M 2 M 3

12 Jazyk • velmi citlivý a pohyblivý orgán z příčně pruhované svaloviny • tvar trojúhelníku • anatomie : hrot, tělo, kořen jazyka • kořen jazyka je připojen k dolní čelisti a k jazylce • se spodinou ústní dutiny je spojen uzdičkou • sliznice jazyka vybíhá v jazykové papily (zvětšení povrchu) • mezi jazykovými papilami – receptory chuti (chuťové pohárky) :  sladkost = na špičce jazyka  hořkost = na kořeni  slanost = po stranách jazyka v přední části  kyselost = po stranách jazyka v zadní části • význam : podílí se na rozmělnění potravy v ústní dutině a na artikulaci řeči, tvorba chuťových vjemů

13 Procvičení učiva 1. Mezi zuby mléčného chrupu nepatří: a)řezáky b)špičáky c)třenové zuby d)Stoličky 2. Zubní sklovina je součástí : a)zubního kořene b)zubního krčku c)zubní korunky 3. Jazyk je tvořen : a)Hladkou svalovinou b)Příčně pruhovanou svalovinou 4. Třenové zuby definitivního chrupu se označují písmenem : a) P b) i c) I 5. Stoličky v horní čelisti mají : a)1 kořen b)2 kořeny c)3 kořeny 6. Nejtvrdší strukturou zubu je : a)zubní cement b)zubní sklovina c)zubovina 7. Měkké patro odděluje : a)Nosní dutinu od ústní dutiny b)Ústní dutinu od hltanu c)Hltan od hrtanu 8. Řezáky v mléčném chrupu se označují písmenem : a) M b) c c) i

14 Správné odpovědi 1c, 2c, 3b, 4a, 5c, 6b, 7a, 8c.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google