Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: vyplnit Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_04 Název DUMu: Vepřové hody Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2 Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Vepřové hody Tradiční česká zabijačka Obr.10 Obr.17

3 Střední škola Oselce Nejprve se prase ranou do hlavy omráčí a pak vykrví. Tím se usmrtí a ve svalech nezůstane žádná krev

4 Střední škola Oselce Vykrvené prase je třeba zbavit štětin. Povrch kůže se štětinami se posype smolou a přelije horkou vodou.

5 Střední škola Oselce Tím se štětiny slepí a snadno se z kůže odstraní

6 Střední škola Oselce Štětiny se odstraňují pomocí řetězů…

7 Střední škola Oselce …pomocí zvonků…

8 Střední škola Oselce …nebo nožem Zbývající jednotlivé štětinky se opálí plamenem.

9 Střední škola Oselce Až je prase úpně čisté

10 Střední škola Oselce A pak se prase vykuchá

11 Střední škola Oselce Vyjmou se střeva - Tlusté střevo a tenké střevo

12 Střední škola Oselce Střeva Tenké střevo používáme jako obal na jitrnice a jelita Tlusté střevo se dříve používalo jako obal na tlačenky. Obr.18

13 Střední škola Oselce Dál vyjmeme zbytek vnitřností Slezina je umístěna blízko žaludku

14 Střední škola Oselce A tohle je žaludek Používal se také jako obal na tlačenky.

15 Střední škola Oselce Nakonec se vyjmou plíce, játra a srdce

16 Střední škola Oselce Játra …z nich odstraníme žluč

17 Střední škola Oselce S plícemi vyjmeme zároveň i srdce

18 Střední škola Oselce Prase se rozsekne na dvě půlky

19 Střední škola Oselce kýta vnitřní sádlo hřbetní sádlo pečeně bůček panenská svíčková Vepřová půlka paždík Urči jatečné části

20 Střední škola Oselce Urči jatečné části hlava krkovice bůček hřbetní sádlo

21 Střední škola Oselce Ještě jednou zblízka

22 Střední škola Oselce Ovarové maso Používáme kolena, hlavu, bůček nebo plec Pečlivě očištěné a opálené části vložíme do vařící vody se solí, pepřem a cibulí. Vaříme pod poklicí zvolna do změknutí. Na porci dáváme část masa tučného, část libového. Podáváme maso mírně přelité horkým vývarem, nejčastěji s pečivem a doplňky.

23 Střední škola Oselce Ovarové maso Obr.13 Před vařením… Po… Obr.15 Obr.14

24 Střední škola Oselce Jitrnice Uvaříme hlavu, bůček, lalok, plíce a srdce. Semeleme syrová játra. Vařené maso semeleme s namočenou a vymačkanou žemlí. Přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku, nové koření, důkladně promícháme se semletými játry. Plníme do připravených střívek a uvaříme.

25 Střední škola Oselce Obr.8 Jitrnice Obr.12 Nabíječka na jitrnice Obr.1 Obr.7

26 Střední škola Oselce Jelita Příprava je podobná jako u jitrnic. Semeleme vařené tučné části vepřového masa, vnitřnosti, přidáme tučný vývar a koření, osmaženou cibulku. Hotovou hmotu obarvíme krví a vmícháme uvařené kroupy. Obr.12

27 Střední škola Oselce Jelita Obr.2 Obr.19 Příprava

28 Střední škola Oselce Jelita Obr.20

29 Střední škola Oselce Tlačenky Na menší kostky nakrájíme uvařené maso z plece, hlavy, srdce a jazyka. Zvlášť uvaříme nožičky a kůži a jemně semeleme. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Plníme do umělých střev, pevně zavážeme a mírně vaříme. Tmavé tlačenky obarvíme krví a důkladně provaříme. Během chladnutí tlačenky obracíme.

30 Střední škola Oselce Tlačenky Obr.3 Světlé Tmavé Obr.4 Jak podáváme tlačenky? Obr.5 Obr.6

31 Střední škola Oselce Černá zabijačková polévka Silný vývar z vepřového masa obarvíme krví a důkladně provaříme. Dochutíme solí, pepřem, osmaženou cibulkou, česnekem a majoránkou. Podáváme s pečivem. Obr.11

32 Střední škola Oselce Zabijačkový guláš Vepřový bůček, játra, ledvinky a slezinu nakrájíme na menší kousky. Orestujeme na cibulovém základu s paprikou a podlijeme vývarem. Přidáme sůl, kmín a česnek a dusíme do poloměkka. Maso vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a provaříme. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou. Obr.16

33 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Praha: IQ147, 1998 BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN Obr.1 Obr.2 cXAYPt7mZAE/USVkrDlilQI/AAAAAAAACVg/3BUKKNOjKP8/s1600/_Jelito-prejt2.jpg Obr.3 20px-Tla%C4%8Denka_sv%C4%9Btl%C3%A1.jpg Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 obxqWpNzZ18/USVkMT59BNI/AAAAAAAACVY/xWjwhTZ6eCY/s400/_Jelito-prejt5.jpg Obr.10

34 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 eAiDPZGWT8A/TvszEgLX0FI/AAAAAAAAAS0/vBCQ5lD46ak/s400/ovar.jpg Obr.16 Obr.17 Obr.18 Obr.19 prejt3.jpg Obr.20 prejt4.jpg


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google