Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluOdměňování pracovníků AutorBc. Alena Švepešová Tematická oblastEkonomické cvičení – Lidské zdroje AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předměty Mikroekonomie, Ekonomická cvičení – Lidské zdroje Ročník2. roč. OA a LY Datum tvorbyLeden 2014 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Odměňování pracovníků Bc. Alena Švepešová

3 Odměna zaměstnanců Zaměstnanci chtějí získat odměnu za vykonanou práci, aby mohli uspokojovat své potřeby, měli sociální jistotu a možnosti k seberealizaci. Účelem je spravedlivé ocenění výkonu zaměstnanců a motivace k práci. Formy odměn: Peněžní formy odměňování Nepeněžní formy odměňování Zdroj: MENDL, Z. ZLÁMAL, J. Ekonomie nejen k maturitě 2. Ekonomika podniku. Kralice na Hané: Computer media, s.r.o., 2012.

4 Peněžní formy odměňování Mzda Plat Odměna z dohody Zdroj: ŠIKÝŘ, M. Personalistika pro manažery a personalisty. Praha: Grada Publishing a.s., 2012. Zdroj animace:http://brigadananetu.wz.cz/prachy.gif, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

5 Nepeněžní formy odměňování Odborný rozvoj Pochvaly Zkvalitnění pracovního prostředí BOZP Zaměstnanecké výhody Možnost flexibilní pracovní doby Spolupodílení se na vedení A další. Zdroj: ŠIKÝŘ, M. Personalistika pro manažery a personalisty. Praha: Grada Publishing a.s., 2012.

6 Mzda x Plat x odměna z dohody Zdroj animace: http://www.gifmania.cz/Animovane- Gify-Animovana- Pismena/animovane-Obrazky- Interpunkcni-Znamenka/Animace- Otaznik/Otaznik-26230.gif, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

7 Mzda „je peněžité plnění a plnění peněžité hodnoty (naturální mzda) poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci za práci.“ Cit.:ARNOLDOVÁ, A. Sociální zabezpečení I. Praha: Grada Publishing a.s. 2012. Str. 58.

8 Plat „Je peněžité plnění poskytované za práci zaměstnanci zaměstnavatelem, kterým je STÁT, ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÝ CELEK, STÁTNÍ FOND, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE nebo ŠKOLSKÁ PRÁVNICKÁ OSOBA zřízená MŠMT, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona..“ Cit.:ARNOLDOVÁ, A. Sociální zabezpečení I. Praha: Grada Publishing a.s. 2012. Str. 58.

9 Odměna z dohody Vyplacenou ji dostává zaměstnanec, který: má se zaměstnavatelem podepsanou dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti Zdroj: ŠIKÝŘ, M. Personalistika pro manažery a personalisty. Praha: Grada Publishing a.s., 2012.

10 Okolnosti ovlivňující ohodnocení zaměstnance: Kvalifikace Profesní znalosti Politika státu Situace na trhu práce Mzdy u konkurenčních firem

11 Kvalifikace Znalosti a dovednosti zaměstnance Dělení: Formální Znalosti a dovednosti získané oficiální cestou (školení, vzdělání atd.) Neformální Návyky, zkušenosti, další dovednosti Zdroj: TURECKIOVÁ, M. Řízení a rozvoj lidí ve firmách. Praha: Grada Publishing a.s., 2004.

12 Profesní znalosti Souhrn schopností, znalostí, dovedností a profesních zkušeností, díky kterým je zaměstnanec schopen působit na své pracovní pozici. Zdroj: TURECKIOVÁ, M. Řízení a rozvoj lidí ve firmách. Praha: Grada Publishing a.s., 2004.

13 Funkce mzdy Alimentační Regulační Kompenzační Motivační Zdroj: http://www.rect.muni.cz/Pravo/kapitola10.htm, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

14 Alimentační funkce mzdy Základní funkce mzdy = zabezpečovací funkce Mzdou zaměstnanec pokrývá životní náklady. Dle zákona má zaměstnanec garanci mzdy (popřípadě minimální mzdy). Zdroj: http://www.rect.muni.cz/Pravo/kapitola10.htm, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

15 Regulační funkce mzdy Souvisí s výší mzdy „Jestliže se v určitém období projeví z jakýchkoliv důvodů vyšší potřeba odborníků určité profese, začne působit tržní mechanismus převažující poptávky před nabídkou. Zvýší se nabízená mzda jako cena této konkrétní práce, stoupne zájem o uplatnění občanů v tomto oboru, dokud nenastane nasycení poptávky.“ Mzdy také regulují ekonomickou situaci zaměstnavatelů. Zdroj: http://www.rect.muni.cz/Pravo/kapitola10.htm, 20. 1. 2013, 20:30 hod. Cit.: http://www.rect.muni.cz/Pravo/kapitola10.htm, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

16 Kompenzační funkce mzdy Mzda kompenzuje zaměstnanci nepohodlí způsobené výkonem práce. Za takovéto nepohodlí je považováno: Výkon práce ve škodlivém prostředí Mimořádně namáhavé povolaní (psychicky či fyzicky) Práce ve svátek Atd. Forma: Příplatky Odměny Vyšší mzdové tarify Zdroj: http://www.rect.muni.cz/Pravo/kapitola10.htm, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

17 Motivační funkce mzdy Mzda motivuje zaměstnance k další práci pokud je spravedlivá. Mzda nemotivuje pokud je: Nespravedlivá Více než spravedlivá Zda je mzda motivační závisí také na: Porovnání s ostatními zaměstnanci Jejím vnitřním složením Zdroj: http://www.rect.muni.cz/Pravo/kapitola10.htm, 20. 1. 2013, 20:30 hod.

18 Základní mzdové formy Časová mzda a plat Úkolová mzda Podílová mzda Kombinace těchto forem

19 Časová mzda a plat Tato odměna závisí na odpracované době zaměstnance a na výši stanovené odměny. Není možné ovlivnit tempo práce Pracovní výkon není měřitelný Administrativní práce Účetní Strážní služba Učitelé Policisté Zdroj: MENDL, Z. ZLÁMAL, J. Ekonomie nejen k maturitě 2. Ekonomika podniku. Kralice na Hané: Computer media, s.r.o., 2012.

20 Úkolová mzda Mzda se odvíjí od skutečně vykonané práce Mzda závisí na počtu vykonaných pracovních operacích Dělník Stavař Kontrola výrobků Roznášení novin Zdroj: MENDL, Z. ZLÁMAL, J. Ekonomie nejen k maturitě 2. Ekonomika podniku. Kralice na Hané: Computer media, s.r.o., 2012.

21 Podílová mzda V tomto případě získává pracovník podíl na prodaném či vyrobeném výrobku Vyjádření nejčastěji v % Pojišťovací agent Podomní prodavač Zdroj: MENDL, Z. ZLÁMAL, J. Ekonomie nejen k maturitě 2. Ekonomika podniku. Kralice na Hané: Computer media, s.r.o., 2012.

22 Kombinace předchozích forem mzdy Revizor Dostává základní mzdu + odměnu za každý zaplacený postih Číšník Dostává časovou mzdu + podíl z tržeb Zdroj: MENDL, Z. ZLÁMAL, J. Ekonomie nejen k maturitě 2. Ekonomika podniku. Kralice na Hané: Computer media, s.r.o., 2012.

23 Minimální mzda „Je nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu.“ Je stanovena zákoníkem práce V případě, že je mzda, plat nebo odměna z dohody zaměstnance nižší než minimální mzda musí zaměstnavatel vyplatit doplatek do minimální mzdy, platu, odměny. Práce přesčas a další příplatky nejsou zahrnované do minimální výše výplaty. Cit.: NĚSČÁKOVÁ, L. JAKUBKA, J. Zákoník práce 2013 v praxi – komplexní průvodce: právní stav k 1. 1. 2013. Praha: Grada Publishing a.s. 2013. Str. 307.

24 Minimální mzda v ČR

25 Minimální mzda v Evropě Porovnejte výši minimální mzdy v: Polsku Irsku Francii Nizozemí České republice Řecku Portugalsku

26 Minimální mzda v Evropě Porovnejte výši minimální mzdy v: Výsledek

27 Průměrná mzda Vývoj průměrné mzdy

28 Průměrná mzda v Evropě Zdroj obrázku: http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/chcete-si-vydelat-vyrazte-do-lucemburska-a-vyhnete-se-bulharsku-seznam.html, 20. 1. 2013, 20:30 hod.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google