Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část."— Transkript prezentace:

1 J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část

2 C ÍL PRAKTICKÉ ČÁSTI Náhled na kompetence jednotlivých institucí a organizací Získání užitečných kontaktů

3 Česká správa sociálního zabezpečení Úřad práce Organizace poskytující odborné poradenství, sociální služby Sociální pracovník v nemocnici Městská část Zdravotní pojišťovna Praktický lékař

4 A. Před lety jsem měl autonehodu, jsem soběstačný, mám sníženou hybnost pravé poloviny těla, docházím na rehabilitace. Jsem stále v pracovní neschopnosti, zaměstnavatel mě nemůže převést na jinou pracovní pozici. Tedy v budoucnu musím začít pracovat někde jinde, nebo co budu vlastně dělat? Jak mám postupovat? Kde najdu nabídku volných pracovních míst? Vlastním automobil, mohu si zažádat o parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením? Mohu využít ještě nějakých výhod?

5 ČSSZ - Žádost o invalidní důchod ÚP - Dávky pro osoby se zdravotním postižením MČ - Sociální odbor – bezplatné právní poradenství ÚP - Evidence uchazečů o zaměstnání Organizace - sociální poradenství, odborné sociální poradenství, pracovní poradenství, agentury podporovaného zaměstnávání MČ - Sociální odbor MČ - Odbor dopravy MODELOVÁ SITUACE A.

6 B. Prodělal jsem cévní mozkovou příhodu. Nyní jsem v pracovní neschopnosti, mám nesplacený úvěr u banky. Na co mám ze zákona nárok? Jak postupovat při vyřizování ID? O co si mohu zažádat? Nevezmou mi vše? Nemám se skrývat?

7 MODELOVÁ SITUACE B. ČSSZ - Žádost o invalidní důchod ÚP - Žádost o dávky pro osoby se zdravotním postižením Občanský soudní řád Dle §322 zákona č.99/1963 Sb., Občanský soudní řád - Právní předpis v plném znění k dispozici na internetu: http://www.uplnezneni.cz/prehle d/tiskove-zpravy/ http://www.uplnezneni.cz/prehle d/tiskove-zpravy/ EXEKUCE Organizace poskytující právní poradenství MČ – Sociální odbor – bezplatné právní poradenství

8 C. Před čtyřmi roky jsem prodělal cévní mozkovou příhodu. Nyní pobírám ID ve 2. stupni, mám hrazené pojištění? Co mám dělat? Chci se znovu vrátit do práce, mohu vůbec pracovat a zároveň pobírat ID? Kde mohu získat bližší informace? Moji blízcí mě všude nemohou doprovázet, jak mohu situaci řešit, abych na nich nebyl tak závislý?

9 MODELOVÁ SITUACE C. ČSSZ - poskytne informace ÚP - Evidence uchazečů o zaměstnání ČSSZ - poskytne informace Organizace - sociální poradenství, odborné sociální poradenství, pracovní poradenství, agentury podporovaného zaměstnávání ) Organizace nabízející asistenční a pečovatelské služby Česká správa sociálního zabezpečení „Předpisy o důchodovém pojištění neobsahují žádné ustanovení, které by omezovalo výdělečné možnosti poživatelů invalidních důchodů. Poživatelé těchto důchodů jsou tedy ve svých možnostech výkonu zaměstnání omezováni jen svým nepříznivým zdravotním stavem.“!!!

10 D. Prodělal jsem cévní mozkovou příhodu, pohybuji se na invalidním vozíku. Bydlím s dcerou a jejími dětmi v bariérovém bytě. Jaké mám možnosti? Mohu si přestavět vlastní byt, který je na druhém konci města? Mohl by za mnou někdo denně docházet? Na koho se mohu obrátit?

11 MODELOVÁ SITUACE D. ÚP – Dávky pro osoby se zdravotním postižením Organizace poskytující poradenství v oblasti odstranění bariér v domácím prostředí ÚP – Dávky pro osoby se zdravotním postižením Organizace nabízející asistenční a pečovatelské služby

12 E. Jsem na LDN, mám zájem nastoupit do rehabilitačního zařízení. Kdo mi poradí, kde bych mohl následně rehabilitovat? Mohu si zažádat o pobyt v lázních? Co mi proplatí zdravotní pojišťovna? Jaké kompenzační pomůcky pro zlepšení samoobsluhy mohu získat, kde je nějaká nabídka?

13 MODELOVÁ SITUACE E. Sociální pracovník v nemocnici Praktický lékař Zdravotní pojišťovny Organizace poskytující poradenství - oblasti vhodné volby kompenzační pomůcky/fyzioterapeut, ergoterapeut, sociální pracovník Společnosti prodávající kompenzační pomůcky

14 PODOTÁZKY PRO ZAMYŠLENÍ… Jak se mám prezentovat na pracovním pohovoru? Pokud nebydlím v místě trvalého bydliště, mohu si zažádat o příspěvek na péči? Zaměstnávání osob se zdravotním postižením => práva a povinnosti zaměstnavatele. Možnosti úprav automobilu či koupě nového automobilu pro osoby s omezenou schopností pohybu.

15 D ĚKUJI ZA POZORNOST A VAŠÍ AKTIVITU 


Stáhnout ppt "J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část."

Podobné prezentace


Reklamy Google