Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Specifika afrického etnika a partnerství s cizincem
Olga Shivairová
2
Trocha Faktografie Afrika – 2. největší kontinent 55 států
Nepřeberné množství jazyků Velká různorodost kultury Více než miliarda obyvatel Množství nerostných surovin: ropa, diamanty, měď, zlato, platina, kobalt…
6
Kultura Velice rozmanitá – i v rámci států – kmeny
Důraz na sepjetí s přírodou Velká jednotnost rodiny, vícegenerační rodiny – rodiče – živitelé, prarodiče – emoční péče, čas Komunitní život Rituály V současné době kultura ovlivněna globalizací
7
Tradiční hliněný dům
8
Stavba tradičního domu z hlíny
9
Kamenný omítnutý dům
10
Moderní život velkoměsta
11
Život ve slumu ve velkoměstě
12
Školství Podobné jako v ČR Začátek školního roku: leden
MŠ – od 3 let ZŠ – od 6ti let, osmiletá SŠ – 4 roky VŠ – 4 roky (bakalář), 2 roky (magistr) Začátek školního roku: leden Prázdniny: duben, srpen, prosinec (trimestry)
13
Výuka Ve třídách až 90 žáků na jednoho učitele
Photo Gallery Výuka Ve třídách až 90 žáků na jednoho učitele Obrovská kázeň, učitel je autoritou Od 2003 bezplatná školní docházka v ZŠ, předtím dětí ve třídě Školní uniformy
14
Školy
15
Každodenní život na vsi
Ráno: péče o dobytek, farmaření Poledne: vaření, odpočinek Večer: práce na farmě, vaření
16
Příprava půdy pro setbu
17
Mytí nádobí po snídani
18
Děti pomáhají s donáškou vody
19
Praní prádla
20
Péče o dobytek
21
Kuchyně Liší se podle státu a hlavně podle kmene – např. pro kmen Luo a Lughya – ugálí (kukuřičná mouka), vařené kuře a sukumawiki, pro kmeny Maasai, Turkana, Samburu – dobytčí krev s mlékem, pro kmeny Giriama (pobřeží) – rýže s rybou Další tradiční potraviny: zelí, špenát, chapati, luštěniny, banány, kasawa a maso (zejména hovězí, kozí, skopové) Příprava: na otevřeném ohni ve zvlášť postavené kuchyni nebo venku
22
Black eyed peas – Vigna mungo
Jedí se luštěniny – obsahují bílkoviny, zdroj imunostimulantů, dále se jedí listy – zdroj kyseliny listové a minerálních látek
23
Sukumawiki Podobné jako kedlubnové listy, obsahují kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor, zinek, železo, karoten, vitamín C, B1 a B 2.
24
Banán na vaření – u nás odrůda plantain
File File history File usage Global file usage Metadata Banán na vaření – u nás odrůda plantain Vaření, smažení, pečení. Bohatý zdroj bílkovin, sacharidů, polysacharidů, pektinu, provitaminu A, vitaminů B2, B6, C a minerálních látek: draslíku, hořčíku, zinku, železa, molybdenu a manganu.
25
Sladké brambory - batáty
Bohatý zdroj škrobu, fruktózy, glukózy a sacharózy. Dále obsahují vitamíny A, B, C, E, železo a vlákninu. Příprava: vaření, smažení.
26
Cassava Keř, jedlé kořeny. Bohatý zdroj škrobu, vitamínu A, D, B 12, vápníku a draslíku. Příprava: vaření, smažení nebo mletí na mouku.
27
Zdraví a zdravotní péče
Nejčastější onemocnění: Malárie - ročně osob infikováno Žlutá zimnice – ročně infikovaných Spavá nemoc – ročně – HIV/AIDS – v současnosti 14,5 milionu obyvatel Afriky Pneumonie Břišní tyfus Naopak nízký výskyt civilizačních chorob – DM, ICHS, nádory, duševní choroby; nízký výskyt obezity
28
Plasmodium falciparum
29
Zdravotní péče
30
Zdravotní péče Velký rozdíl mezi městem a vesnicí Pro lidi z měst:
Drahá, ale na relativně dobré úrovni, liší se podle typu zařízení Chybí jednotný systém pojištění, kdo si platí, dostane základní péči v nemocnici. Kdo neplatí, není ošetřen
31
Nemocnice v Nairobi
32
Finančně nedostupná, často pouze základní a daleko
Nemocnice na venkově Pro lidi z vesnic: Finančně nedostupná, často pouze základní a daleko
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.