Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu."— Transkript prezentace:

1 Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU

2 Programy rozvojového vzdělávání Osvětové programy jsou určeny pro základní a střední školy, ovšem v současné době není nouze ani o zájemce z řad škol mateřských a naopak i vysokých. Další cílovou skupinou jsou veřejné instituce jako jsou knihovny, místní organizace ČSČK apod.

3 Akce ve školách Setkání s koordinátorkou projektu Adopce afrických dětí na dálku v české škole.

4 Začínáme filmem a besedou…

5 … a pokračujeme diskusí dle zájmu dětí a studentů…

6 Programy podle věkových skupin Pro ty nejmenší a první stupně základních škol Film obsahuje krátké představení Keni. Dvě děti vypráví o svém životě na vesnici a ve městě. Nástrahy velkoměsta a život v chudinských čtvrtích na periferii. Pohled do života rodiny, nedostupnost vzdělání, lékařské péče a dalších základních životních potřeb. Dále pak fotografie africké přírody a zajímavých etnik Afriky. Cílem není v dětech zanechat pocit, že Afrika je plná chudých a nemocných lidí, ale ukázat barevnost kontinentu a nastínit hlavní problémy, se kterými se místní musí potýkat. Pro starší žáky druhého stupně, střední školy Začínáme filmem, kde dobrovolnice vypráví o zážitcích a zkušenostech z nejchudších částí Keni. Problematika šíření HIV Aids, malárie a dalších nemocí typických pro rozvojový svět. Postavení žen a nepochopitelná ženská obřízka. Diskuse na téma rozvojové spolupráce a krátké představení projektů HC Narovinu. Doplněno projekcí fotografií z afrických slumů a pohled do života dětských čichačů lepidla.

7 Ti nejmenší si mohou vyzkoušet oblečení dovezené z Keni a upořádat módní přehlídku.

8 Jaké to je, nosit předměty na hlavě? Krabice by šla, ale barel s vodou nebo dříví na oheň?

9 Africké tržiště to sice není…

10 Jaké to asi je nosit na zádech sourozence…?

11 Děti si mohou zkusit vyrobit hračky z odpadků stejně jako děti ve slumu…

12

13

14 Témata speciálně zaměřených přednášek Chudoba a její možné příčiny Vliv mezinárodních finančních institucí – MF, SB Nemoci – malárie, HIV/AIDS, žlutá zimnice apod. Střípky z historie Keni Kmeny a jejich tradice Lidská práva

15 Výstavy V různých kulturních zařízeních (knihovnách, čajovnách a kavárnách, galeriích) pořádáme výstavy doprovázené přednáškami, případně i akcemi pro školy

16 Partnerství Organizujeme vznik partnerství mezi českými školami a školami v Keni Školy si dopisují, vyměňují fotografie Děti v českých školách vyrábějí různé výukové předměty, pořádají finanční a materiální sbírky, organizují trhy, koncerty apod.

17 Konference Organizujeme diskusní semináře a konference na téma chudoby, nenásilí, lidských práv Akce jsou určeny pro žáky a studenty všech věkových kategorií a vzdělávacích stupňů Evaluační výzkum Bylo provedeno evaluační šetření u 412 žáků, které jednoznačně prokázalo oblíbenost a kvalitu projektu

18 www.adopceafrika.cz


Stáhnout ppt "Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu."

Podobné prezentace


Reklamy Google