Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ADVENT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ADVENT."— Transkript prezentace:

1 ADVENT

2 Advent vždy trvá do půlnoci dne 24.12.
Doba přípravy na Vánoce se nazývá ADVENT. Toto označení pochází z latinského slova "adventus", což znamená příchod. Myslí se zde na příchod Ježíše Krista. První začátky slavení adventu se objevují v jižní Galii a ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. do 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal Vánocemi. Adventní doba trvá čtyři neděle před slavností Narození Páně Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle tj. 4. připadá vždy na neděli před 25. prosincem (který je hlavním vánoční svátkem). A protože 25. prosinec je každý rok v jiném dni v týdnu, tak i 1. adventní neděle má každý rok jiné datum. Advent vždy trvá do půlnoci dne ("štědrý večer" je vigilie - předvečer hlavního vánočního svátku). Někdy se stává, že poslední adventní neděle může připadnout i na Štědrý den. V takovém roce trvá advent jen tři týdny, i když má 4 adventní neděle.

3 aneb historie adventního věnce.
Na počátku bylo kolo... aneb historie adventního věnce. Na začátku byl hamburský pedagog a kněz Johann Hinrich Wichern. Chtěl udělat radost svým žáčkům, dětem ze sirotčince. Na svátek sv. Ondřeje (30. listopadu) roku 1839 zavěsil v jídelně kolo od vozu ozdobené 23 svíčkami, přesně tolika, kolik zbývalo dnů do Štědrého dne. Zvyk zdobení adventního věnce k nám přišel z Německa koncem 19. století. 

4 Nápad se rychle rozšířil, první adventní věnec se objevil v kostele
v Cáchách, zde už byly pouze čtyři svíce symbolizující čtyři adventní neděle. Adventní věnec, jak jej známe dnes, tedy ten tradiční, ozdobený větvičkami smrku nebo borovičky, se svíčkami a mašlemi, spojuje několik tradic a symbolů. Tvar kruhu je symbolem věčnosti, koloběhu v přírodě i opakujících se svátků v životě člověka. Věnec byl vždy určen vítězi, tímto vítězem na temnotou je Ježíš, jehož narození je v adventu očekáváno. Z předkřesťanských dob připomínají adventní věnec dva zvyky. . V zimním období nosili lidé do svých příbytků čerstvé zelené větve a tím poskytovali příjemné bydlení dobrým duchům. Holé věnce ze slámy odháněly zlé duchy a tím zajišťovaly požehnání

5 Původní kolo od vozu se přeměnilo ve starobylý slámový věnec
Svíce fialové a růžové Původní kolo od vozu se přeměnilo ve starobylý slámový věnec s opletením z čerstvých větví. Teď už jen dozdobit. Podle křesťanské liturgie je adventní barvou fialová, poslední adventní neděli však kněz obléká roucho růžové. Fialová je barvou pokání, přípravy na příchod Krista, pokory a rozjímání, růžová barva symbolizuje naději na blížící se narození Božího Syna. Tomu by měly odpovídat i barvy svící na věnci. Tři fialové, jedna růžová. Každou adventní neděli se jedna svíce zapálí, nakonec se zapaluje svíčka růžová.

6 Podle jiné tradice mají být svíčky naopak červené a zlaté
červená jako připomínka Kristovy krve prolité za spásu světa zlatá jako barva života a vítězství

7 který krásně provoní byt a připraví vás tak na Vánoce.
Ať už si adventní věnec koupíte v obchodě, nebo se do jeho výroby pustíte doma, určitě nebudete litovat. Můžete si zvolit i netradiční věnec ze šišek, sušených plodů... Ke klasické adventní pohodě patří však neodmyslitelně ten „pravý“ z čerstvých větví, který krásně provoní byt a připraví vás tak na Vánoce. Tak co? Zkusíme to spolu? Podívejte se jak na to … připravte si: 1. Chvojí - nejlépe takové, které po uschnutí neopadává (např. jedle, tuje, tis apod.). 2. Slaměnou kruhovou podložku (nebo polystyrenový korpus). 3. Železný vázací drát, nebo režný vázací provázek. 4. Čtyři svíčky. Barva svíček je na vás Pomůcky k upevnění svíček na věnec – podložky. 6. Stuhy. 7. Různé oříšky, šišky, sušené pomeranče, různé plody a materiály na dozdobení. … a ještě potřebujete nářadí 1. Nůžky a zahradnické nůžky na stříhání chvojí. 2. Štípací kleště na drát. 3. K dozdobení je dobrá tavná lepicí pistole.

8 slaměnou kruhovou podložku
máme slaměnou kruhovou podložku kruh obalujeme chvojím, které připevníme vázacím drátem

9 pod svíčky nezapomeňte dát podložky
skořápky, šišky a ostatní dekoraci připevníte lepicí pistolí

10 každou adventní neděli zapalte jednu svíčku na věnci
… a je hotovo každou adventní neděli zapalte jednu svíčku na věnci a vánoce budou zase o trochu blíž

11 … a ještě několik inspirací …

12

13

14 Požehnaný adventní čas ve zdraví a hlavně,
zdroj textů a obrázků: různé internetové stránky hudba: Jiří Pavlica, Hradišťan – Píseň adventní cituji z webu CD se už neprodává, proto je možné ze seznamu skladeb stáhnout všechny písně v plných verzích Požehnaný adventní čas ve zdraví a hlavně, abyste se vyhnuli předvánočnímu shonu přeje Janina © JaninaS


Stáhnout ppt "ADVENT."

Podobné prezentace


Reklamy Google