Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Astronomické jednotky délky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Astronomické jednotky délky"— Transkript prezentace:

1 Astronomické jednotky délky
Jan Koniarik © 2010

2 Nejčastěji používané jednotky
Astronomická jednotka Poloměr Slunce Světelný rok Parsek

3 Astronomická jednotka
Značka jednotky: AU (astronomical unit) Definice: Původně byla astronomická jednotka definována jako střední vzdálenost Země od Slunce. Kvůli vyšší přesnosti Mezinárodní astronomická unie (IAU) přijala novou definici, podle které je AU délka poloměru nerušené oběžné kruhové dráhy tělesa se zanedbatelnou hmotností, pohybujícího se okolo Slunce rychlostí 0, radiánů za den ( s). Důvodem k tomu je rapidní zpřesnění výpočtů, vysvětlení* Vzhledem k tomu, že hmotnost Slunce se pomalu snižuje, astronomická jednotka se velice pomalu zkracuje (zhruba o jeden centimetr ročně) 1 AU = ,691 ± 0,030 km *tato definice váže délku astronomické jednotky s gravitačním parametrem Slunce (hmotnost). To zajišťuje, že pokud se při výpočtech používají jako jednotky hmotnost Slunce a astronomická jednotka (namísto kilogramů a metrů), není potřeba dosazovat hmotnost Slunce (resp. hodnotu gravitačního parametru), která totiž není známa s tak vysokou přesností jako některé další údaje.

4 Příklady AU Vzdálenost Země od Slunce je 1,00 ± 0,02 AU.
Měsíc obíhá kolem Země ve vzdálenosti 0,0026 ± 0,0001 AU. Mars je od Slunce vzdálen 1,52 ± 0,14 AU. Nejvzdálenější člověkem vyrobené těleso, sonda Voyager 1, bylo 31. prosince ve vzdálenosti 104,93 AU od Slunce. Nejbližší hvězda (po Slunci), Proxima Centauri, se nachází přibližně ve vzdálenosti AU. Vzdálenost Slunce od středu Galaxie je přibližně 1,7 · 109 AU. Velikost viditelného vesmíru je asi 8,66 · 1014 AU.

5 Poloměr Slunce Poloměr Slunce je jednotka délky používaná v astronomii na vyjádření velikosti hvězd a větších objektů, například galaxií.

6 Světelný rok Značka jednotky: ly (light year)
Jeden světelný rok je vzdálenost, kterou světlo ve vakuu urazí za jeden juliánský rok. Ze známé rychlosti světla c lze spočítat, že: Světelný rok není jednotkou času. Používá se pro vyjadřování vzdálenosti v astronomii, pro názornost především v populární literatuře, např. pro popis vzdálenosti hvězd. V odborné literatuře se dává přednost o něco větší jednotce parsek. AU ≈ 1 ly Dále se používají obdobné menší jednotky: světelná sekunda, světelná minuta apod. Tyto jednotky udávají vzdálenost, kterou světlo urazí za 1 sekundu, minutu apod. Můžeme používat I předpony pro jednotku: m, tj kly (1 000 ly) Mly( ly).

7 Parsek Značka jednotky: pc (parallax second)
používaná hlavně v odborné literatuře v astronomii. Jeden parsek je vzdálenost, z níž má 1 astronomická jednotka (1 AU) úhlový rozměr jedné vteřiny. V praxi se pro vyjadřování větších vzdáleností běžně používají násobky této jednotky, a to kiloparsek a megaparsek.

8 Děkuju za pozornost Jan Koniarik © 2010


Stáhnout ppt "Astronomické jednotky délky"

Podobné prezentace


Reklamy Google