Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11"— Transkript prezentace:

1 Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Vzdělávací oblast: Přírodověda – Slunce, záření Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy

2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

3 Slunce Slunce působilo na člověka vždy magicky. V minulosti mnoho kultur uctívalo Slunce jako nejvyššího boha, dárce života. A nebyly daleko od pravdy, protože Slunce zahřívá povrch planety,jeho světlo umožňuje růst rostlin a podporuje aktivitu organizmů. Slunce je ve skutečnosti obrovská koule plazmatu - žhavých plynů (vodíku a hélia) uvolňující do vesmíru světelné a tepelné záření. Zahřívá i Zemi. Ohromná hmotnost Slunce vytváří silné gravitační pole udržující všechny planety sluneční soustavy ve své blízkosti. Planety obíhají kolem této hvězdy tak, jako Měsíc obíhá kolem Země. Kdysi lidé mylně věřili, že Země je středem vesmíru a Slunce obíhá okolo Země.

4 Slunce je od Země velmi vzdálené, samotnému světlu trvá 8 minut než k nám dorazí. Rychlost světla km/h. V jednotkách délky je jeho vzdálenost od Země km. Tak jako Země se i Slunce skládá z několik vrstev a rotuje kolem své osy. Část záření dopadající na Zemi se zachytí již v atmosféře, která nás chrání před zdraví škodlivým složkám UV záření. Na Slunci probíhá termojaderná fúze – jde o přeměnu vodíku na hélium, při němž se uvolňuje obrovské množství energie. Slunce je staré asi 4,6 miliard let a není ještě ani za polovinou své životnosti. Vědci neustále pozorují Slunce a zkoumají probíhající děje. Z druhé nejbližší hvězdy Alpha Centauri dosáhne její světlo zemského povrchu za více než 4 roky!


Stáhnout ppt "Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11"

Podobné prezentace


Reklamy Google