Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava"— Transkript prezentace:

1 Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Planeta Země Evropa Česká republika

2 VESMÍR je vše, co je kolem nás.
Označení „vesmír“ se častěji užívá pro pojmenování prostředí, ve kterém se nachází naše planeta Země. Velký třesk - vesmír vznikl asi před 13 miliardami lety Velkým třeskem (velkou explozí). - vzdálenosti ve vesmíru jsou obrovské, a proto pro ně lidé vymysleli zvláštní jednotku – světelný rok. Hvězdy Kometa součástí vesmíru jsou vesmírná tělesa – hvězdy, planety, měsíce, komety.

3 GALAXIE – MLÉČNÁ DRÁHA - velká seskupení hvězd nazýváme galaxie. Ve vesmíru je asi 100 miliard galaxií. - my žijeme v galaxii, kterou nazýváme Mléčná dráha. Slunce - v Mléčné dráze je asi 1 bilion hvězd. - naší nejbližší hvězdou je Slunce vzdálené asi 150 milionů kilometrů. Světlo ze Slunce k nám letí asi 8 min.

4 SLUNEČNÍ SOUSTAVA - kolem naší nejbližší hvězdy - Slunce obíhá 8 planet. Ty tvoří tzv. Sluneční soustavu. - jednou z těchto planet je i naše Země. Planety Sluneční soustavy: Jupiter Uran Merkur Země Venuše Mars Neptun Slunce Saturn největší planetou Sluneční soustavy je Jupiter. - naše Země je třetí planetou od Slunce. Slunce

5 PLANETA ZEMĚ - je třetí planetou od Slunce, je součástí Sluneční soustavy, která patří do Mléčné dráhy. - obíhá kolem Slunce. - takto vypadá Země z vesmíru Díky modré barvě (oceány) se jí přezdívá „Modrá planeta“. Země focená z Měsíce - kolem Země obíhá Měsíc, který můžeme spatřit na noční obloze. - je jedinou planetou Sluneční soustavy , na které existuje život.

6 SVĚTADÍL - EVROPA - na planetě Zemi je celkově šest světadílů.
Světadíly (podle velikosti): Evropa Asie 1. Asie 2. Amerika Afrika 3. Afrika Amerika 4. Antarktida 5. Evropa Austrálie 6. Austrálie Antarktida - my žijeme v Evropě. Co je světadíl? Světadíl je pevnina, která vystupuje nad vodou (oceánem).

7 STÁT - ČESKÁ REPUBLIKA - na světě existuje asi 200 států.
- my žijeme ve státě, který se nazývá Česká republika. Naše státní vlajka - hlavou České republiky je prezident Václav Klaus. - hlavním městem ČR je Praha. Rozloha ČR: - v porovnání se všemi státy světa je ČR na 113. místě. - naše republika obsazuje každý rok první místo ve spotřebě piva. Každý občan ČR průměrně vypije 160 l piva za rok.


Stáhnout ppt "Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google