Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy."— Transkript prezentace:

1

2 VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy

3 Co je to VESMÍR? Vesmír je soubor všech kosmických těles, které na sebe vzájemně působí. Skládá se z jednotlivých galaxií, seskupení velkého počtu hvězd. Takovou galaxií je i Mléčná dráha, ke které patří naše sluneční soustava. Celý vesmír je v neustálém pohybu.

4 Jak vznikl vesmír? Podle současných představ vznikl vesmír před asi 15 miliardami let ohromnou explozí nazývanou Velký třesk (Big Bang). Od toho okamžiku se neustále rozpíná. Po této explozi začaly vznikat jednotlivé hvězdy a planety.

5 Galaxie Galaxie je souhrn všech hvězd, planet, mlhovin, měsíců, komet, prachů a ostatních částí, které si udržuje pomocí gravitační síly. Převážná část galaxie je tvořena obalem, který obíhá kolem velice svítivého jádra, kde podle nejnovějších teorií a pozorování, nalezneme obří černou díru, která udržuje gravitací ostatní hmotu na oběžných drahách.

6 Ukázky galaxií Spirálová galaxie – takovou galaxií je i Mléčná dráha
Obr.1: Obr.2:

7 Ukázky galaxií Prstencová galaxie
Obr.:

8 Ukázky galaxií Nepravidelná galaxie
Obr.:

9 HVĚZDY Základním stavebním prvkem vesmíru jsou hvězdy. Všechny mají kulový tvar a tvoří je žhavé plyny. Do prostoru trvale vyzařují tepelné a světelné záření. Hvězdy tvoří galaxie. Lidé pozorovali hvězdy od pradávna, spojovali je do obrazců, které nazýváme souhvězdí (Orion, Velký vůz atd.). Naše Slunce je také hvězdou.

10 Slunce Slunce je hvězda, je základním kamenem naší sluneční soustavy.
Obr.:

11 Černá díra Černá díra je tak velká hvězda, že její gravitace nepropustí ani světlo. Obr.:

12 Komety Většina z miliard komet se ve sluneční soustavě nalézá v jejich vzdálených oblastech, ale některé se pohybují po drahách, na kterých se přiblíží ke Slunci a mohou tak vytvářet úchvatné úkazy na noční obloze. Komety mají jádro, složené z ledu a prachu o průměru obvykle 20 km. Během přiblížení ke Slunci se jádro odpařuje a vzniká zářící koma a dlouhý chvost . Nejznámější kometou je Halleyova kometa s dobou oběhu kolem slunce asi 76 let.

13 komety Obr.: AUTOR: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

14 Planety a planetky Planety jsou vesmírná tělesa z různých látek. Známe planety pevné (Země, Venuše), plynné (Jupiter,Saturn) a planety jejichž povrch pokrývá led (Pluto). Planety obíhají kolem své hvězdy a některé mají i své oběžnice tzv. měsíce. Planetky malé planety. V naší sluneční soustavě se nacházejí např. v pásu mezi Marsem a Jupiterem.

15 Planety a planetky Jupiter Merkur Země Saturn Neptun
Obr.1: AUTOR:Kevin Gill Obr.2: Obr.3: Obr.4: Obr.5: Saturn Neptun

16 Odkazy www.hvezdarna.cz www.astro.estranky.cz Původ obrázků je
uveden v poznámkách jednotlivých snímků.

17 Josef Koumar ml. 2006


Stáhnout ppt "VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy."

Podobné prezentace


Reklamy Google