Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Vesmír a Slunce Autor Mgr. Robert Jiran

2 ZEMĚPIS PRO 6.ROČNÍK Učebnice FRAUS
VESMÍR a SLUNCE . Fraus str. 6, 18, 19 . Atlas světa – vesmírná tělesa . Vesmír . Halleyova kometa a meteority . Slunce a zatmění . Opakování .

3 VESMÍR Vesmír je označení pro veškerý časo-prostor a hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi. Vesmír je tvořen galaxiemi. Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a tmavé hmoty. Galaxie obsahuje miliony hvězd. Jednou z nich je i Slunce. Mléčná dráha - stříbrný pás táhnoucí se celou oblohou, jehož svit způsobuje množství hvězd. Lidově také označení pro naši Galaxii. Korektnější by však bylo říci, že Mléčná dráha je jen malá část Galaxie pozorovatelná ze Země. Kometa, zastarale vlasatice, je malý astronomický objekt podobný planetce složený především z ledu a prachu a obíhající většinou po velice výstředné (excentrické) eliptické trajektorii kolem Slunce. Komety jsou známé pro své nápadné ohony.

4 Halleyova kometa je nazvaná po Edmondu Halleyovi
Halleyova kometa je nazvaná po Edmondu Halleyovi. Je to kometa, která je ze Země vidět každých let. Její největší přiblížení ke Slunci je 88 miliónů km. Je nejznámější ze všech komet, které se objevují periodicky. Přestože se každé století objevuje spousty komet jasněji, Halleyova kometa je jediná, která se objevuje v krátkých časových intervalech a je viditelná pouhým okem. Tato kometa ovlivnila znatelně lidskou historii. Naposledy se objevila ve Sluneční soustavě v roce 1986 a příště se objeví v roce Za let se rozpadne.

5 Meteor Meteor je světelný jev, který nastane při průletu drobného kosmického tělíska (meteoroidu) zemskou atmosférou. Lidově se nazývá padající hvězda a bývá s ní spojena pověra, že kdo vidí padat hvězdu a něco si přitom přeje, přání se mu vyplní. Zbytky hmotnějších meteoroidů, které dopadly na Zemi, se nazývají meteority. Jasnější meteor za sebou zanechává světelnou stopu, která rychle mizí. Meteory zpravidla vznikají ve výšce 80 až 110 kilometrů nad povrchem Země a prolétají rychlostí mezi 10 až 70 kilometry za sekundu. Na světě je znám pouze jediný případ, kdy meteorit zasáhl člověka. Udál se v roce 1954, kdy meteorit zasáhl obytnou budovu v USA a popálil následně spící ženu.

6 Slunce je od Země nejbližší hvězda
Slunce je od Země nejbližší hvězda. Je asi 150 milionů km daleko od Země. Je to koule žhavých plynů. Slunce obíhá okolo středu Galaxie ve vzdálenosti od 25 000 do 28 000 světelných let od jejího středu. Oběh trvá přibližně 226 milionů let. Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což ho řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 5 miliard let. Průměr Slunce je zhruba 1 400 000 km což je asi 109 průměrů Země. Jeho objem je tedy asi 1,3 milionkrát větší než objem Země. SLUNCE Nakreslit! Při zatmění Slunce dochází k zastínění části zemského povrchu Měsícem. ZATMĚNÍ Ze str. 8 si do sešitu nakreslete souhvězdí Velká a Malá medvědice, Velký a malý vůz, Polárku.

7 OPAKOVÁNÍ Co je vesmír? Z čeho se skládá galaxie??
Jak se jmenuje galaxie ve které se nachází Země? Jak se jmenuje nejznámější kometa? Naše nejbližší hvězda je? Jak dochází k zatmění Slunce? 1. Kosmický prostor 2. Galaxie se skládá z milionů hvězd 3. Mléčná dráha 4. Halleyova kometa 5. Slunce 6. Při zatmění Slunce dochází k zastínění části zemského povrchu Měsícem. 1.


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google