Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N.J.Carr, H.Remotti, L.H.Sobin Dual carcinoid epithelial neoplasia of the appendix. Histopathology 1995: 27:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N.J.Carr, H.Remotti, L.H.Sobin Dual carcinoid epithelial neoplasia of the appendix. Histopathology 1995: 27:"— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5

6

7 N.J.Carr, H.Remotti, L.H.Sobin
Dual carcinoid epithelial neoplasia of the appendix. Histopathology 1995: 27:

8

9 1. Klasický karcinoid 2. Tubulární carcinoid 3
1.Klasický karcinoid 2.Tubulární carcinoid 3.Karcinoid z pohárkových buněk (goblet cell c.) 4.Karcinoid z pohárkových buněk-adenokarcinom 5.Incipientní karcinoid

10

11

12

13

14 pohárkových b. pohárkových buněk- adenokarcinom (1)
KARCINOIDY APENDIXU Z HLEDISKA BIOLOGICKÉHO CHOVÁNÍ A PROGNÓZY HISTOLOGICKÝ TYP BIOLOGICKÉ CHOVÁNÍ A PROGNÓZA Klasický K. Téměř vždy benigní, vzácně nádory o průměru větším než 2 cm (99% těchto karcinoidů je ale menších než 2 cm) mohou metastazovat do regionálních lymfatických uzlin. Vzdálené metastázy jsou extrémně vzácné, prognóza je výborná. K. z pohárkových b. Chování je nevypočitatelné, z histologického vzhledu nelze odhadnout, zda je vyšetřovaný tumor benigní či maligní, tzn., že i zcela benigně mikroskopicky vypadající karcinoid z pohárkových buněk může metastazovat (nejčastěji do ovarií, jater, na peritoneum). Prognóza je relativně dobrá. Tubulární k. Bezvýhradně benigní, prognóza je výborná. Smíšený k. z pohárkových buněk- adenokarcinom (1) Vysoce maligní nádor, ze všech karcinoidů i jiných epiteliálních nádorů apendixu nejagresivnější. Prognóza je špatná, z karcinoidů apendixu nejhorší. Mikrokarcinoid Vzhledem k jeho miniaturnosti nelze posoudit, do jakého histologického typu karcinoidu by se vyvinul, kdyby nebyl excidován. Je bezvýhradně benigní s výbornou prognózou.


Stáhnout ppt "N.J.Carr, H.Remotti, L.H.Sobin Dual carcinoid epithelial neoplasia of the appendix. Histopathology 1995: 27:"

Podobné prezentace


Reklamy Google