Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor): KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Přílohy z mouky a krupice Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z mouky a krupice Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/

2 Přílohy z mouky a krupice
www. commons wikimedia.cz

3 Charakteristika Řadíme zde všechny přílohy, ve kterých mouka tvoří základní část z mouky vytváříme různé druhy těst, které můžeme dále doplňovat a tepelně zpracováváme vařením. www. commons wikimedia.cz

4 Druhy příloh připravovaných z mouky:
Knedlíky: oblíbeným pokrmem v naší kuchyni jsou knedlíky správná příprava knedlíků závisí na kvalitě mouky (hrubá, polohrubá), dobrém vypracování, konzistenci těsta a správné vaření. Tepelná úprava:vařením ve vodě vařením v páře

5 Knedlíky kypřené droždím
Technologický postup: Houskové knedlíky kynuté (1porce 160g) z vlažného mléka, části hrubé mouky a droždí připravíme kvásek, po nakynutí dáme do zbytku mouky, vejce, přidáme ostatní vlažné mléko, sůl vypracujeme těsto, před koncem dáme nakrájené housky a domícháme, necháme vykynout, vážíme a tvarujeme bochánky o hmotnosti g poté vyválíme knedlíky a necháme vykynout asi ¼ hod., po vykynutí vaříme osolené vodě 20min po 10min otáčíme, po vytažení propícháme aby mohla uniknou pára a knedlíky se nesrazily namastíme olejem Můžeme vařit v páře( konvektomat – 27 min).

6 Knedlíky Knedlíky kypřícím práškem
Karlovarské knedlíky( šišky vařené v utěrce) Vídeňské( kulaté o Ø6-7cm vaříme 10-15min.), hrníčkové Špekové knedlíky www. commons wikimedia.cz

7 Charakteristika Noky:
tento druh přílohy u nás zdomácněl až koncem minulého století. V současné době si různé druhy noků jako přílohu k hlavním pokrmům oblíbily i národy střední Evropy. www. commons wikimedia.cz www. commons wikimedia.cz

8 Máslové noky Technologický postup:
mléko zavaříme se solí a máslem, přidáme prosátou hrubou mouku. Mícháme na prudkém ohni tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku a stěny nádoby, vypracujeme odpalované těsto, necháme vychladnout, přidáme muškátový květ, vejce, důkladně promícháme a dochutíme polévkovou lžící namočenou ve vodě tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě. Vaříme asi 4-5min.

9 Technologické postupy
Krupicové noky: stejný postup jako máslové, pouze místo hrubé mouky používáme krupici. Halušky: mouka hrubá, kypřící prášek, vejce, voda, mléko a sůl, vše vypracujeme a přes děrované síto protlačujeme do vařící osolené vody uvařené vyjmeme, propláchneme studenou vodou a promastíme.  www. commons wikimedia.cz www. commons wikimedia.cz

10 Použité zdroje www. commons wikimedia.cz
Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google