Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými."— Transkript prezentace:

1 Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými stránkami nejvyšších státních institucí (Poslanecká sněmovna, Senát, Vláda, prezident). Zároveň si ujasní, jaké pravomoci a povinnosti mají jednotlivé orgány státní moci a jakým způsobem fungují kontrolní mechanismy. Vychází se ze současných dat a důraz je kladen na uvědomění si současné situace na politické scéně a rozdělení hlavních funkcí (předseda, prezident apod.). Pokud je to možné, žáci pracují na počítačích a sami si vyhledávají informace na zadaná témata. Alternativně lze zadat referáty na představení jednotlivých složek státní moci a současně s prezentací referátu si doplňovat vynechané pojmy.

2 Proč dělba státní moci? Státní moc je rozdělena na tři samostatné a nezávislé složky. Účelem je zabránění hromadění pravomocí u některého státního orgánu. Pokud není moc řádně nebo rovnoměrně rozdělena, může dojít k potlačení demokracie a zavedení diktatury. Kdy v historii k takové situaci došlo?

3 Státní moc Zákonodárná moc – přijímání a odmítání zákonů
Výkonná moc – uvádění zákonů v platnost, dohled nad dodržováním Soudní moc – řešení sporů – nezávislá!

4 Kdo reprezentuje jakou moc ve státě?
Roztřiďte instituce: zákonodárná výkonná soudní ministr zdravotnictví Vrchní soud Poslanecká sněmovna státní zastupitel prezident republiky Policie ČR Senát vláda soudce krajského soudu krajský úřad Aktivita: Žáci pracují ve skupinách nebo dvojicích a rozdělují jednotlivé příklady státních institucí do 3 kategorií. Řešení: zákonodárná – posl. sněm, senát výkonná – ministr, prezident, státní zastup., policie, vláda, kraj. úřad soudní – kraj. soudce, vrchní soud

5 Zákonodárná moc Parlament ČR má 2 komory: Poslanecká sněmovna zastupitelé: délka volebního období: nejbližší volby: Senát systém voleb: každé 2 roky se obnoví 1/3 Senátu 200 poslanců 4 roky v roce 2014 81 senátorů 6 let 1) 2) Aktivita: Žáci pracují samostatně nebo ve skupinách a vyhledávají si informace o volbách jednotlivých složkách státní moci na internetu. Společně poté doplňují informace a kontrolují si. Poznámka: Volby do Senátu proběhnou října 2012 spolu s volbami do zastupitelstev krajů např. v okresech Náchod, Chrudim, Svitavy; v Hradci Králové proběhnout v roce 2014 s volbami do PS)

6 Parlament ČR Silnější pozici v Parlamentu má Poslanecká sněmovna. Parlament ČR přijímá zákony (legislativní funkce), spolurozhoduje o obsazení jiných orgánů (ustavující funkce) a kontroluje činnost vlády i jiných orgánů (kontrolní funkce). Parlament si sám volí své orgány (např. výbory) a určuje pravidla vlastního jednání. Předsedkyní Poslanecké sněmovny je Miroslava Němcová, předsedou Senátu Milan Štěch. Poznámka: Stav v září 2012.

7 Výkonná moc Prezident je hlavní představitel státu i výkonné moci. Volený je na ………… let. Dříve volil prezidenta ………………………., v roce ………….. proběhne první ……………….. volba prezidenta. Vrcholným orgánem výkonné moci je …………………… Skládá se z …………….... vlády (neboli premiéra) a …………………. jednotlivých resortů. Současný prezident ČR je ………………………… a premiér je ……………………………………… Aktivita: Žáci opět vyhledávají dané informace na internetu nebo je odvozují na základě referátu. Řešení: 5 Parlament ČR 2013 Přímá Vláda ČR Předsedy Ministrů Václav Klaus Petr Nečas

8 Prezident ČR Prezidentem ČR je Václav Klaus. Ze své funkce není nikomu odpovědný a může být odvolán pouze v případě odsouzení za velezradu. Prezident reprezentuje zemi v zahraničí. Jmenuje např. soudce, generály nebo profesory. Je vrchním velitelem ozbrojených sil. Může udělovat amnestie (zmírňovat nebo odpouštět tresty odsouzeným). Poznámka: Stav ze září 2012

9 Vláda ČR Silnější postavení než prezident má v ČR vláda. Utváří se zpravidla po volbách do Parlamentu. Prezident jmenuje předsedu vlády (zpravidla z vítězné politické strany) a na jeho návrh potom jmenuje ministry. Vládě musí být vyslovena důvěra v Poslanecké sněmovně. Současným předsedou vlády je Petr Nečas. Poznámka: Vláda získá důvěru, hlasuje-li pro ni nadpoloviční většina přítomných poslanců. Naopak na vyslovení nedůvěry je třeba nadpoloviční většina všech poslanců (101 hlasů).

10 Soudní moc Soudní moc musí být ……………….., nesmí být tedy ovlivňována politickými příkazy. Soudci musí být také …………………., to znamená nepracovat na případech, ve kterých jsou jakkoli zainteresování. Povinností soudů je rozhodovat bez zbytečných průtahů a pouze podle ……………………… Aktivita: Žáci vyhledávají chybějící informace na internetu nebo doplňují podle referátu. Řešení: nezávislá Nestranní zákona

11 Obvodní soudy v Praze (10),
Soustava soudů v ČR určená Ústavou ČR: Nejvyšší soud ČR v Brně Vrchní soud v Praze a Olomouci Krajské soudy (8) Městský soud v Praze Okresní soudy (76), Obvodní soudy v Praze (10), Městský soud v Brně Ústavní soud Poznámka: V čele správního soudnictví stojí také Nejvyšší správní soud, který rozhoduje např. o rozpuštění politických stran.

12 Možný průběh občanského soudního řízení
ŽALOBA OKRESNÍ SOUD ODVOLÁNÍ KRAJSKÝ SOUD DOVOLÁNÍ NEJVYŠŠÍ SOUD VÝKON

13 Kdo je kdo v ČR? Znáte osoby, které nás reprezentují a rozhodují o dění v naší zemi? Přiřaďte ke jménům jejich funkce: Petr Nečas Milan Štěch Václav Klaus Miroslava Němcová Petr Fiala Miroslav Kalousek Řešení: Nečas – předseda vlády Štěch – předseda Senátu Klasu – prezident ČR Němcová – předsedkyně PS Fiala – ministr školství, mládeže a tělovýchovy Kalousek – ministr financí

14 Shrnutí V každém výroku je chyba, opravte je:
Dělba státní moci slouží k snadnějšímu potlačení demokracie. Státní moc se dělí na zákonodárnou, parlamentní a soudní. Parlament ČR je jednokomorový. Vláda a ministři schvalují zákony. Prezident ČR je podřízen a odpovědný poslanecké sněmovně. Soudci musí být nestranní, nezávislí a rozhodovat podle svého uvážení bez ohledu na cokoli jiného. Aktivita: Žáci pracují samostatně nebo ve dvojicích, ale už bez pomoci internetu. Řešení: Dělba moci slouží k zachování principů demokracie. Státní moc se dělí na zákonodárnou, výkonnou a soudní. Parlament ČR je dvoukomorový (Senát a PS). Parlament schvaluje zákony. Prezident není nikomu ze své funkce zodpovědný. Soudci musí být nestranní, nezávislí a rozhodovat podle svého uvážení s ohledem na platné zákony.

15 Citace DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN EICHLER, Bohuslav, Radovan RYSKA a Vladimír SVOBODA. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: základy společenských věd pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 165 s. Základy společenských věd. ISBN Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR [online]. [cit ]. Dostupné z: Senát Parlamentu ČR [online]. [cit ]. Dostupné z: Vláda České republiky [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými."

Podobné prezentace


Reklamy Google