Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo."— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922 Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, (ŠVP: automechanik), 36-67-H/01 zedník, (ŠVP: zedník) – 2. ročník Tematická oblast: Člověk jako občan Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_08 Autor: Mgr. Jana Králová Datum tvorby: březen 2013 Anotace: Politický systém ČR – moc výkonná, zákonodárná a soudní - ověření znalostí.

2 ČLOVĚK JAKO OBČAN POLITICKÝ SYSTÉM ČR

3 Doplň následující otázky: 1. Jak je rozdělena státní moc v našem státě? a) ………………………………………............. b) ………………………………………............. c) ………………………………………............. 2. Co tvoří Parlament? ………………..........……… a ………..............

4 Pozorně si přečti text a rozhodni se, o jaký pojem z politického systému ČR se jedná. Svoji odpověď napiš na řádek pod text: Je hlavou státu a je volen národem na dobu 5 let. Je to ………………………………………………........ Má 200 poslanců, kteří jsou jmenováni na dobu 4 let. Členem může být každý bezúhonný občan, který dosáhl věku 21 let. Je to ………………………………………………........ Pracují samostatně, dohlíží na dodržování zákonů. Rozhodují o vině a vymezují tresty. Spolupracují se státním zastupitelstvím, advokáty a notáři. Jsou to ……………………………………………........

5 Vrcholný orgán výkonné moci. Tvoří ji premiér, místopředsedové vlády a ministři. Období činnosti je 4 roky. Je to …………………………………………………........ Tvoří ho 2 komory: Poslanecká sněmovna a Senát. Projednává a schvaluje zákony. Je to …………………………………………………........ Má 81 senátorů, kteří jsou jmenováni na dobu 6 let. Členem může být každý bezúhonný občan, který dosáhl věku 40 let. Každé 2 roky se volí jedna třetina senátorů. Je to …………………………………………………........ Dbá na dodržování Ústavy ČR. Skládá se z 15 poslanců, kteří jsou voleni na dobu 10 let. Je to …………………………………………………........

6 Spoj šipkami, co sobě patří: soudySenát prezidentÚstavní soud vládaPoslanecká sněmovna výkonná moc zákonodárná moc soudní moc

7 Správné řešení: 1. a) výkonná moc b) zákonodárná moc c) soudní moc 2. Poslanecká sněmovna a Senát

8 Je to prezident. Je to Poslanecká sněmovna. Jsou to soudy. Je to vláda. Je to Parlament. Je to Senát. Je to Ústavní soud.

9 Výkonná moc: vláda, prezident Zákonodárná moc: Poslanecká sněmovna, Senát Soudní moc: soudy, Ústavní soud

10 Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování při procvičování a opakování učiva. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář. Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování při procvičování a opakování učiva. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google