Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika – demokratický stát

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika – demokratický stát"— Transkript prezentace:

1 Česká republika – demokratický stát
demokracie prezident Parlament vláda zákony volby

2 Demokracie a demokratický stát
DEMOKRACIE – co si představíme při vyslovení tohoto slova? Demokracie zaručuje všem občanům základní práva, svobodu, rovnost před zákonem. Je-li stát demokratický, řídí ho prostřednictvím svých zástupců všichni občané. Základním právem obyvatel České republiky je právo volit. Ve volbách si zvolí zástupce a ti za ně rozhodují o nejdůležitějších záležitostech.

3 Prezident V čele České republiky stojí prezident. Prezident
- jmenuje a odvolává vládu, - podepisuje zákony, - zastupuje náš stát při jednáních se zástupci ostatních zemí, - podepisuje mezinárodní smlouvy. Prvním českým prezidentem byl Václav Havel, druhým prezidentem byl zvolen Václav Klaus.

4 Vláda Vláda řídí chod státu. Je složena z ministrů.
V jejím čele stojí premiér (předseda vlády). Každý ministr se stará o určitou část správy státu, řídí své ministerstvo. Například jeden z ministrů řídí ministerstvo školství, jiný ministerstvo zdravotnictví, další ministerstva obrany, financí, kultury či spravedlnosti.

5 Parlament Parlament České republiky tvoří Poslanecká sněmovna a Senát.
Má zákonodárnou moc, to znamená, že poslanci a senátoři v Parlamentu projednávají a přijímají zákony. Přijatými zákony se všichni obyvatelé České republiky musí řídit. Zákony jsou tedy nařízení, kterými se musíme všichni řídit. Nejvyšším zákonem je Ústava České republiky. Stanovuje základní práva a povinnosti občanů.

6 Policie a soudy Na dodržování zákonů dbá policie. Pokud spácháme trestný čin (například krádež, ublížení na zdraví), potrestá nás soud. Pachatel trestného činu je soudcem odsouzen k trestu: zaplatí pokutu, půjde do vězení či musí vykonat veřejně prospěšné práce. Musí nahradit způsobenou škodu. Trestným činem je také šikana, týrání nebo zastrašování.

7 Volby Ve svobodných volbách volí občané České republiky své zástupce.
Volby se konají tajným hlasováním. Volení zástupci jsou většinou členy politických stran nebo hnutí. Právo volit má každý občan České republiky, kterému je víc než osmnáct let.

8 použité ilustrace: autor
Zopakujeme si Česká republika je demokratickým státem. Vznikla 1. ledna Hlavním městem je Praha. Zde sídlí prezident, vláda a Parlament. V čele České republiky stojí prezident. Chod státu řídí vláda v čele s premiérem. Vláda je složená z ministrů. Parlament se skládá z Poslanecké sněmovny a Senátu. Poslanci a senátoři projednávají a přijímají zákony. Na dodržování zákonů dbá policie, jejich porušení trestají soudy. Své zástupce volí občané starší osmnácti let. použité ilustrace: autor


Stáhnout ppt "Česká republika – demokratický stát"

Podobné prezentace


Reklamy Google