Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pravidla chování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pravidla chování"— Transkript prezentace:

1 Základní pravidla chování
Povodně Základní pravidla chování VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_POVODNĚ Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/ Mgr. Ladislava Hofmanová

2 Co je to povodeň? Povodeň je mimořádná událost, kdy se následkem dešťů, táním sněhu a ledovců nebo náhlým uvolněním překážky ve vodním toku zvětší průtok vody a zvedne hladinu tak, že se voda z koryt vylévá a zaplavuje okolní území.

3 Nejčastější příčiny povodní
Dlouhotrvající nebo přívalové deště podpořené dalšími  okolnostmi, zejména  - rychlým táním sněhu, zmrzlou půdou, nepropustným povrchem nebo nasáklou půdou, hromadění ledových ker, nedostatečností kanalizačního systému, nadbytkem zpevněných ploch a dalšími okolnostmi. Povodně jsou doprovázeny ztrátami na životech, životním prostředí   a majetku a na infrastruktuře s následnými škodami v podnikání.  Rychlost vzniku povodně závisí na mnoha faktorech a varování není vždy možné!!!

4 Povodně

5 Stupně povodňové aktivity
První stupeň Stav bdělosti nastává při nebezpečí povodně. Situaci na vodním toku nebo vodním díle je třeba věnovat zvýšenou pozornost, zahajuje se hlídková služba. Druhý stupeň Ke stavu pohotovosti dochází v případě, že již nebezpečí přerostlo do skutečné povodně. Při jeho vyhlášení se aktivizují orgány protipovodňové ochrany a provádějí se opatření podle povodňového plánu. Třetí stupeň Stav ohrožení se vyhlašuje při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu nebo ohrožení životů a majetku v záplavovém území. Probíhají zabezpečovací a případně i záchranné a evakuační činnosti.

6 Jak se chovat při povodni
Připrav si evakuační zavazadlo pro celou rodinu. Vyvezte vozidlo z garáže, doplň pohonné hmoty a zaparkujte ho mimo záplavové území, nebude-li využíváno při evakuaci. Přestěhujte potraviny, oblečení nábytek, stroje a zařízení, suroviny a další materiály a cenné věci, které by mohla zaplavit nebo odnést voda, do výše položených míst, nebo do vyšších pater budovy. Odvez nebo nezávadně zlikvidujte nebezpečné látky. Zajistěte ochranu domácímu a hospodářskému zvířectvu vyvedením a ustájením mimo záplavovou oblast. Vypněte přívod elektrického proudu, uzavřete hlavní přívod plynu a vody. Jsou-li vytvořena evakuační zařízení, využijte je, bude vám tam lépe než v zatopeném území a jeho bezprostředním okolí.

7 Jak se chovat při povodni
Po povodni nechte vše řádně zdokumentovat pro náhradu škod pojišťovnou a případné příspěvky pomoci státem. Nechte si zkontrolovat stav obydlí, zejména statiku, rozvody a kanalizaci atd. Zlikvidujte podle pokynů hygienika vodou kontaminované potraviny, plodiny, uhynulé zvířectvo a nepoužitelný materiál. Dodržujte základní hygienická pravidla a používejte ochranné prostředky. Informujte se o místech humanitární pomoci a v případě stavu nouze si vyžádejte finanční, materiální psychologickou nebo sociální pomoc a také pitnou vodu, potraviny, teplé oblečení, hygienické prostředky, potřebné nářadí pro likvidaci povodňových škod a další potřebné prostředky. Pokud možno, aktivně se zapojte při likvidaci následků povodní, obnova je dlouhodobý proces, proto je vzájemná pomoc nejúčinnější.

8 Příprava na povodeň Shromáždit materiál (folie, desky, ucpávky kanalizace, pytle na písek) na utěsnění nízko položených dveří, oken, odpadních potrubí, atd. a potřebné nářadí. Proveďte povodňovou prohlídku kolem svého obydlí a zajistěte, aby neupevněný materiál, ploty, boudy, atd. nebránily volnému průtoku vody. Buďte v pohotovosti, trvale sledujte předpověď počasí, pokyny povodňových orgánů obce, stav hladiny vodního toku a rybníka, přehrady. Řiďte se pokyny povodňových orgánů obce, policie a záchranářů.

9 Povodně - pravidla základní hygieny
Myjte si pečlivě a často ruce ! Toto jednoduché a základní hygienické pravidlo je jedním z nejdůležitějších hygienických opatření, které Vám umožní chránit své zdraví během obnovy Vašich domovů. Myjte si ruce zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC. K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena. Nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou! Výjimkou jsou potraviny hermeticky baleny ve skle a plechu ( konzervy ). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Ostatní potraviny zlikvidujte.

10 Odkazy


Stáhnout ppt "Základní pravidla chování"

Podobné prezentace


Reklamy Google