Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Role dat v procesu rozhodování?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Role dat v procesu rozhodování?"— Transkript prezentace:

1 Role dat v procesu rozhodování?

2 ...aneb jak to vidí 4-letý úředník...

3 ...žijící 8 let v Českém Krumlově

4 Role dat v procesu rozhodování?
ÚAP

5 Role dat v procesu rozhodování?
ÚAP GIS

6 Role dat v procesu rozhodování?
data ÚAP GIS

7 Role dat v procesu rozhodování?
data KDE?místo ÚAP GIS

8 Role dat v procesu rozhodování?
data KDE? místo GEO-DATA ÚAP GIS

9 Role dat v procesu rozhodování?
data KDE? místo GEO-DATA KDY? čas ÚAP GIS

10 K čemu data? Abychom z nich získali potřebné informace!
Informace šité na míru. Data přeložená do řeči map. Geoportál (krajský, ORP Český Krumlov)

11 Publikování dat Veřejně dostupné jsou:
ZÚR, včetně mapové aplikace a WMS služby, mapová aplikace pro publikaci ÚPD mapová aplikace ortofoto ( , 2003, , , , a ) V režimu přihlášeného uživatele: společné celokrajské úložiště dat ÚAP disponuje nástroji, které umožňují výdej dat.

12 Publikování dat Veřejně dostupné – hlášení závad (zpětná vazba), PUP
V režimu přihlášeného uživatele tematické projekty

13 Potřeba dat v roce 2016 => geodata
Pro projekty: Vycházkové okruhy (vytipovat zajímavá místa v okolí) Centrum dopravního výzkumu Strategický plán Tvorba územního plánu (připomínkování) Regulační plán

14 Získávání dat od poskytovatelů (SZ) z rozličných projektů ze studií
ze zaměření z usnesení od kolegů z úřadu vlastním průzkumem území atd.

15 Získávání dat Získávání dat považuji za jednu z nejdůležitějších činností pro pořizovatele ÚAP. Mnoho kolegů z úřadu a většina starostů ze spádových obcí netuší, že mají nějaká data na obec s rozšířenou působností poskytovat. Problém: není definovaný přesný tok dat => ne všechna data se dostanou tam, kde je potřeba.

16 Uložení a správa dat data => v úložišti
konkrétní data => jedenkrát struktura dat formát dat využití dat v aplikacích metadata správa dat (kdo se bude o data starat)

17 Zpracování (analýza) Analýza Analýzy jsou v mé současné praxi méně časté. Domnívám se, že důvodem je, že analýza je až druhým krokem a v prvním kroku je třeba mít nejprve k dispozici kvalitní data, aby bylo možné provádět nad nimi analýzy. Taky je třeba mít lidskou sílu, která analýzy umí vyrobit a cílové uživatele, kteří analýzy požadují.

18 Zpracování (analýza) Analýza data Analýzy jsou v mé současné praxi méně časté. Domnívám se, že důvodem je, že analýza je až druhým krokem a v prvním kroku je třeba mít nejprve k dispozici kvalitní data, aby bylo možné provádět nad nimi analýzy. Taky je třeba mít lidskou sílu, která analýzy umí vyrobit a cílové uživatele, kteří analýzy požadují.

19 Zpracování (analýza) Analýza data lidi Analýzy jsou v mé současné praxi méně časté. Domnívám se, že důvodem je, že analýza je až druhým krokem a v prvním kroku je třeba mít nejprve k dispozici kvalitní data, aby bylo možné provádět nad nimi analýzy. Taky je třeba mít lidskou sílu, která analýzy umí vyrobit a cílové uživatele, kteří analýzy požadují.

20 data lidi Zpracování (analýza)
uživatel lidi Analýzy jsou v mé současné praxi méně časté. Domnívám se, že důvodem je, že analýza je až druhým krokem a v prvním kroku je třeba mít nejprve k dispozici kvalitní data, aby bylo možné provádět nad nimi analýzy. Taky je třeba mít lidskou sílu, která analýzy umí vyrobit a cílové uživatele, kteří analýzy požadují.

21 Rozhodování data, která jsou geo- ve správných rukou
Součástí mnoha rozhodnutí, smluv, vyjádření bývá mapka specifikuje, jakého území se daná problematika týká, v jakém rozsahu se omezení v území vyskytují apod. data, která jsou geo- ve správných rukou Správa území se dá dobře dělat jen s kvalitními geodaty a s lidmi, kteří datům rozumí.

22 Miluše Dolanská – pořizovatel ÚAP
DĚKUJI ZA POZORNOST Miluše Dolanská – pořizovatel ÚAP


Stáhnout ppt "Role dat v procesu rozhodování?"

Podobné prezentace


Reklamy Google