Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_01.01.19 Do čeho investovat? (1. díl) Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu se budeme zamýšlet nad tím, do čeho se rozhodneme investovat. Jestli investovat do fondů – včetně jejich členění; dále do speciálních fondů - a jaký můžeme očekávat výnos versus riziko.

3 19. DO ČEHO INVESTOVAT? (1. díl) Co si uvědomit, než začneme investovat? Víme, co znamená tzv. „investiční trojúhelník“? Zkuste definovat jeho vrcholy a jaký je mezi nimi vzájemný vztah?

4 Co to znamená investovat do fondů? Investování do fondů znamená, že svoje peníze svěřujeme do rukou cizích lidí, kteří moje peníze spravují, zhodnocují, ale bohužel někdy i znehodnocují. Přesto jejich obliba je ohromná (včetně zahraničí); proč? -Nemáme dost času na to, abychom tuto profesní záležitost zvládali sami, -nemáme dostatečné vzdělání a potřebné informace k této činnosti, -nemáme sami dostatek finančních prostředků, abychom investovali přímo do velkých investičních akcí.

5 Co je cílem fondů? Umožnit široké veřejnosti dostat se na kapitálový trh, aby mohla investovat prostřednictvím určitého fondu na trzích, které by jim jinak byly nepřístupné. Když investujeme do určitého fondu, znamená to, že si nekupujeme část investic fondu, ale nějaký druh aktiva – akcie = investiční a akciové fondy, podílové listy = podílové fondy.

6 Základní členění fondů Akciové fondy = investujeme do akcií. Bývají vysoké výnosy, ovšem za cenu vyššího rizika. Dluhopisové fondy = investice např. do státních dluhopisů; nižší riziko. Peněžní fondy = investice do - krátkodobých peněžních cenných papírů, např. termínovaných vkladů, pokladničních poukázek; malá výnosnost, vhodné pro krátkodobou investici. Smíšené fondy = vysoká škála druhů investic. Mohou zde být jak vysoké, tak i nízké zisky, vysoká či nízká rizikovost.

7 Speciální fondy Hedgeové = zaměřují se na investice, které bývají často vysoce rizikové – např. do nových technologií, do rizikových cenných papírů, do nemovitostí, do filmu…

8 …pokračování speciálních fondů Fondy fondů = jedny z nejbezpečnějších a nejkonzervativnějších na investičních trzích. Tato jistota je však vykoupena nízkou výnosností.

9 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google